САЩ и ЕС спират търговската война за алуминий и стомана

Брюксел и Вашингтон ще заработят заедно, за да накарат Китай да ограничи свръхпроизводството на алуминий и стомана и да намали вредните емисии от добива им

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 November 2021 09:10 >
САЩ и ЕС спират търговската война за алуминий и стомана
Източник: Shutterstock
Европейският съюз и Съединените щати се договориха да прекратят търговската война, която започна заради митата върху европейските алуминий и стомана, наложени през 2018 година от бившия американски президент Доналд Тръмп.

Сегашният президент Джо Байдън обяви, че споразумението дава началото на "нова ера в трансатлантическите отношения".

В замяна на определени квоти за необлагаем внос на европейски метали в Съединените щати, Европейската комисия отмени митата върху американски алкохол, мотоциклети и моторници.

Сега Брюксел и Вашингтон ще заработят заедно, за да накарат Китай да ограничи свръхпроизводството на алуминий и стомана и да намали вредните емисии от добива им.

Председателят на ЕК обяви обща инициатива за глобално споразумение, което трябва да влезе в сила до две години.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен анонсира и обща инициатива за ограничаване на глобалното свръхпроизводство на алуминий и стомана и произтичащите въглеродни емисии. Вашингтон и Брюксел целят глобално споразумение, което да влезе в сила до 2 години.

„Днес се споразумяхме да суспендираме митата върху стоманата и алуминия и да започнем работа върху ново глобално споразумение за устойчив добив на стомана. Това е крайъгълен камък в подновеното европейско-американско партньорство и е първата ни стъпка към декарбонизация на глобалното производство на стомана. Тази глобална инициатива ще бъде мощен инструмент за постигане на устойчивост, голяма стъпка към климатичната неутралност и гаранция за равнопоставеност на нашите индустрии“, каза шефката на ЕК.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ