Инвестицията в ранното детство е най-смислената инвестиция за живота на един човек

Фондация „За Нашите Деца“ ще проведе за 12-а година своята традиционна Вечер на добродетелите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 October 2021 09:13 >
Инвестицията в ранното детство е най-смислената инвестиция за живота на един човек
Иванка Шалапатова
Д-р Иванка Шалапатова е изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”. През 2000 г. става първият българин, изпълнителен директор на британската организация “The European Children’s Trust”. Бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, които са повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Бивш зам. - министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. Магистър по английска и българска филология със специализации във Великобритания и Германия. Доктор по социалните науки.

Фондация „За Нашите Деца“ ще проведе за 12-та година своята традиционна Вечер на добродетелите – събитието, обединяващо стотици добротворци, които заедно с екипа на организацията успяват да променят света на хиляди деца и семейства в България.

Каква е целта на това благотворително събитие? 

Всяка Вечер на добродетелите носи послание за надежда – за децата и семействата, на които фондация „За Нашите Деца“ помага, както и за хората, които присъстват на събитието. Каузата на Вечер на добродетелите 2021 г. е грижа и развитие за най-нуждаещите се в кризата деца. Нашата цел е през следващата година да достигнем до поне 2500 деца в ранна възраст и техните семейства, за да отговорим адекватно на нуждите, които поражда кризата и въздействието й върху децата и семействата. Ще насочим усилията си към най-нуждаещите се в кризата деца и техните семейства, но и ще продължим да подкрепяме децата с трудности в развитието и децата в приемни и осиновителни семейства. На тези деца и техните родители е осигурен достъп до широк кръг програми в двата комплекса за ранно детско развитие. Изградихме ги благодарение на сътрудничеството ни с двете общини в Пловдив и София. Екипите ни, които бяха тук и преди, и по време на кризата ще продължат да помагат и да предоставят качествена грижа. Ще положим всички усилия да върнем фокуса на общественото внимание върху децата, които са най-потърпевши от кризата, но и глобално забравени. Фондацията работи в помощ на:

o   децата в риск от бедност и социално изключване;

o   децата на самотни родители;

o   децата с увреждания и трудности в развитието;

o   децата, преживели насилие или травма.

Нашите специалисти освен пряка работа с деца с увреждания и трудности в развитието и подкрепа на семейства в уязвимо положение, организираме обучения за Кандидат-осиновители, за приемни семейства, както и за превенция на насилието, развитие на родителския капацитет и др.

Вечер на добродетелите се превърна в традиция и всяка година посвещаваме месец октомври на добродетелите, които дават на децата възможност за щастливо детство. Събитието показва, че заедно сме по-успешни в тази промяна и, че зависи от всеки един от нас да инвестира в децата днес, когато е време, а не утре, когато ще е късно. Събитието стана емблема за високо-ефективно  и прозрачно събитие, което обединява.

Това събитие се случва благодарение на подкрепата на бизнеса в България и на ваши поддръжници. В тези трудни за всички времена, как откликват компаниите на дарителството за каузи като вашата? 

Наистина, това събитие не би могло да се случи без помощта и подкрепата на компаниите и добродеятелите на фондацията. За тези 12 години успяхме да убедим и превърнем в дългогодишни и безценни за нас партньорства в лицето на фирми, лидери в своите сектори, с визия за промяна и подкрепа на обществено значими дейности. Инвестициите на компаниите и индивидуалните ни дарители е преди всичко дарение на тяхното доверие, че екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще превърне тяхната инвестиция в щастливо детство. С годините, благодарение на тази подкрепа успяхме да останем устойчиви, иновативни и да разгърнем мащаба на нашата дейност.

За съжаление данните в България продължават да бъдат тревожни:

-        Все още 200 000 деца в страната ни живеят в материални лишения.

-        Над 400 000 деца са в риск от социална изолация и бедност. Вероятността тези деца да постигнат висока степен на грамотност е минимална. България е на последно място в Европейския съюз по общи резултати на учениците на международния тест PISA, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Според резултатите от изследването 47% от учениците у нас не са достигнали минималното ниво на грамотност по четене.

-        Все още имаме близо 3000 деца, които живеят извън родното си семейство и вече са се сблъскали с изоставянето и раздялата. За тях основната алтернатива, която нашата Държава предлага не е семейна.

-        Детската смъртност остава висока.

Нека не забравяме и факта, че едно от най-сериозните предизвикателства, пред които страната ни е изправена, е демографската криза. България е една от най-бързо стопяващите се нации. С 22% ще намалее детското население до 6 годишна възраст в следващите години в България – за сравнение този спад средно за страните в ЕС е 8%. Детската смъртност е отново твърде висока: 5.6 на хиляда живородени деца умират, при средна стойност за ЕС  – 3.5 на хиляда живородени деца.

Това са само част от причините работата на фондация За Нашите Деца да е толкова значима и нужна днес, тук и сега. Ние инвестираме в привличане на висококвалифицирани експерти в програмата ни и инвестираме в тяхното професионално развитие. Защото в социалната система промяната в живота на едно дете и едно семейство не се прави основно с пари! Прави се с подготвени хора, които са професионалисти. Това означава, че те знаят добре какво означава да спечелиш доверието, да идентифицираш причината за наближаващия разпад на семейството, да композираш комплексен план на действие така, че родителите да се почувстват окрилени и способни да се справят и сами след време да продължат напред! Именно поради това, от общо 95 човека в екипа ни, 77 сме професионалисти в социалната промяна. Сред тези хора има социални работници, психолози, специалисти ранно детско развитие, медицински сестри, детегледачи, фамилни терапевти, логопед, фамилен консултант, кинезитерапевт, специалист ранна детска интервенция.

И именно чрез дарителството, тези специалисти помагат там където има нужда от тях. Поглеждайки назад в годините виждам хилядите променени детски съдби, благодарение на протегнатите ръце на приятелите и съмишлениците на фондацията през годините.

Какъв е резултатът от провеждането на Вечер на добродетелите? Как отчитате разходването на събраните средства?

Средствата събрани от Вечер на добродетелите дадоха възможност да подкрепим ранното детско развитие на деца с трудности и проблеми в развитието, деца в риск от изоставяне, деца в риск от отпадане от образователната система, деца, които живеят в бедност и изолация, и техните семейства. Освен сигурността на семейството, интензивната стимулация, благодарение на която най-малките учат активно за света около тях и разкриват своя заключен потенциал, е определяща инвестиция за успеха им в нашето общество, в образованието и в бъдещата трудова реализация. Благодарение на дарените средства нашите специалисти – социални работници, психолози, рехабилитатори, специални педагози, специалисти ранно детско развитие и ранна детска интервенция за 11 години успяха да помогнат на 4 926 деца и родители. За всеки дарен лев ние изготвяме детайлен отчет, а обобщените доклади от всяко събитие са публикувани на нашата официална страница. Нека не пропусна да споделя, че всички наши дарители редовно участват в живота на организацията с участие в управлението ни, посещения, срещи с нашия екип и родителите, с които работим, както и участват на всички празници, на които сами виждат усмивката на лицата на децата! Това е модел на обществена ангажираност, който е неразвит в България, но ние показваме, че е възможен!

ВЕЧЕР НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ продължава, защото вярваме, че инвестицията в ранното детство е най-смислената инвестиция за живота на един човек и за просперитета на обществото. Защото наша грижа е нито едно дете да не расте в лишения и тревоги, угрижено и отхвърлено заради дефицити, самотно и неуверено, защото няма кой да го подкрепи. Защото вярваме в силата на партньорствата, които променят света. Защото имаме нужда от доброто, съпричастността и енергията, която създава положителна промяна всеки ден.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ