В „Дънди Прешъс Металс“ създаваме среда за идеи и иновации

В компанията работят едни от най-квалифицираните минни специалисти в света, убедена е Гергана Янакиева, директор „Човешки ресурси и администрация”

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 October 2021 12:50 >
В „Дънди Прешъс Металс“ създаваме среда за идеи и иновации
Ноу-хау на „Дънди Прешъс Металс“ е да наемеш човека, да му дадеш възможност да се реализира и да му покажеш, че ролята му е важна за компанията. На снимката – част от екипа на „Дънди“ в Крумовград
Текстът е част от приложение "Добивна индустрия", публикувано в списание BusinessGlobal

Автор: Гергана Янакиева*

Дейността на „Дънди Прешъс Металс“ в България е свързана с добив и преработка на медни и златосъдържащи руди. Иновативните идеи обаче са златото на XXI век. Те имат все по-голямо място в живота ни, във всички сфери на икономиката и предопределят бъдещето ни като общество. 

Минната индустрия е базова индустрия, наред със селското стопанство, но показва, че когато успееш да създадеш модерни, работещи процеси в пресечните точки между базите данни, информационните технологии и традиционните минни практики, получаваш истинско технологично предимство, което носи стойност по цялата верига на доставки. Като международна минна компания ние се стремим да създаваме среда, която благоприятства идеите и иновациите. Благодарение на инвестираните значителни средства са реализирани много нововъведения – самообучаващ се, автономен дрон, който се движи под земята; проект за изземане на граничен целик, който спечели международен конкурс за технологии; управление на машини от дистанция; въвеждане на новости в процеса на пробивно-взривни работи… 

В центъра на всичко това обаче са хората. 

„Дънди Прешъс Металс“ предоставя на служителите си различни възможности за обучение и развитие с цел повишаване на знанията, професионалните умения и опит. Освен задължителните обучения обаче с инвестициите в иновации осигуряваме на колегите възможност да мечтаят, да реализират проекти, с които нерядко преминават границата си на комфорт в полза на новостите.  

По отношение на кариерното развитие имаме разработен процес, който трябва да се планира много стриктно. За всяка позиция има матрица за знанията и уменията, изброено е всичко, което търсим човекът да умее. Прави се анализ на пропуските, за да сме сигурни, че в компанията работят подготвени служители. Процесът по планиране на приемствеността ни дава възможност да определим ключовите си позиции и тяхната критичност, както и да подготвим идентифицираните бъдещи заместници. В компанията има редица примери за израстване в йерархията. 

Ноу-хау на „Дънди Прешъс Металс“ в България е да наемеш човека, да му дадеш възможност да се реализира и да му покажеш, че ролята му е важна за компанията. Следваме модел, според който учим хората първо на отговорност, защото един човек е мотивиран, когато чувства, че от него зависи нещо. Не можеш да назначиш човек, без да му дадеш правата да се радва на труда си. Оттам започваме – задължения, отговорности и  мотивация.

Част от нашето предимство е, че можем да се променяме в движение. Колкото и да си говорим за рутина в производството, ние не сме хора, които работят в рутина. В „Дънди“ не можем да работим в рамка. Ако ни поставят в кутия, обикновено излизаме през дъното. И в това ни е силата. Когато нямаш лукса да имаш дълъг хоризонт, трябва да бъдеш креативен. В „Дънди Прешъс Металс“ имаме специфична култура, която благоприятства идеите, и това ни прави успешни.

*Гергана Янакиева е директор „Човешки ресурси и администрация“ в дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ в България. През 2012 г. започва като мениджър Човешки ресурси в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, а впоследствие добавя към CV-то си и отговорности за дейността на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Завършила e бакалавърска степен по Бизнес администрация и магистратура по Организационно развитие в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Притежава богат опит в областта на управлението на човешкия капитал в консултантски компании и производството.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ