„Българските добродетели“ на ГЕОТЕХМИН

По благотворителната програма „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД ремонтират училища и болници. Екипи от дружествата засаждат дървета заедно с ученици и учители

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 October 2021 12:45 >
„Българските добродетели“ на ГЕОТЕХМИН
МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев“ в Етрополе е с ремонтиран покрив по програмата „Българските добродетели“
Текстът е част от приложение "Добивна индустрия", публикувано в списание BusinessGlobal

„Синът ми Момчил ще кандидатства с история и за него зеленото училище, подкрепено по „Българските добродетели“, беше много полезно. Децата са преминали през различни епохи от нашата история – видели са Казанлъшката гробница, посетили са Царевец. Едно от най-интересните занимания, пренесло ги в друга епоха, е организираното стреляне с лък в столицата на Дунавска България - Плиска“, споделя Елица Чолакова, майка на Момчил Кумчев от шести клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Чавдар.

По благотворителната програма „Българските добродетели” на Група ГЕОТЕХМИН, създадена през 2018 г. по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов, в която участват и дружествата „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД, беше организирана четиридневна екскурзия до обекти с историческо значение в Шумен, Велико Търново и Казанлък. Инициативата за зелено училище е на община Чавдар. Това не е сред най-мащабните проекти на групата по благотворителната програма, но за учениците тя е важна, защото са успели да посетят исторически места заедно с екскурзовод, разказвал увлекателно за събития и места, които са изучавали в училище. Екскурзията до историческите места е продължение на трите реализирани проекта в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” съвместно с общинското ръководство на една от най-малките и благоустроени общини в България – Чавдар, по благотворителната програма в сферата на образованието. По повод 24 май тази година на официалното събитие бяха открити ремонтирано фоайе, оборудвана компютърна зала и нов кабинет за приобщаващо образование.

Широк отзвук сред общността на Чавдар има

новият здравен кабинет

в селото, както и програмата за безплатни медицински прегледи, които бяха осъществени с фирмени дарения. След предварително записване специалисти от МБАЛ Пирдоп – офталмолог, гастроентеролог, ендокринолог, невролог, педиатър, направиха профилактика на желаещите. Над 400 са пациентите, възползвали се от безплатните прегледи през юни и юли. „Хубаво е, че се правят профилактични прегледи в селото, за нас това е необходимост и голямо улеснение, да не чакаме по поликлиники или в Пирдоп, или в други населени места особено сега, покрай пандемията“, споделя ползата от придобивката Мирка Захариева, бивш педагог в детска градина в Златица.  

„Здравната култура на хората се повишава и много от тях си направиха профилактичен преглед“, казва д-р Георги Лазаров, част от екипа, ангажиран с прегледите в Чавдар. „За това допринесе програмата за безплатни профилактични прегледи на четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН. Тези организирани изследвания спестяват време и средства, но могат да спасят и човешки живот”, споделя той и допълва, че е готов и в бъдеще да подкрепя такива инициативи.

В областта на здравеопазването, освен новия здравен кабинет в Чавдар и осигуряването на

безплатни профилактични прегледи

тази година е реализиран още един проект – ремонт на покрива на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“, гр. Етрополе, където се лекуват хора и от Ботевград, Правец, Златица, Ябланица и Тетевен.

За живеещите в Етрополе от изключително значение е и ремонтът на СУ „Христо Ясенов“. То е най-голямото по сграден фонд в Софийска област и трето по брой ученици. Изцяло е подменена парната инсталация в сградата на училището, която премина от дизелово гориво на газ, изградена е нова парна инсталация в общежитието, в което живеят деца от академията на Христо Стоичков, възпитаници на училището, залата на басейна е с хидро- и топлоизолация, монтирани са влагоуловители и е сменена подовата настилка във физкултурния салон. „Изключително съм благодарна на проф. дтн инж. Цоло Вутов. Един човек, който не е ангажиран пряко с образованието, подобри условията на децата и учителите. Това трябва да се знае, защото съм сигурна, че в България има много хора, които могат да го направят и трябва да обърнат погледа си към образованието“, казва Мила Манчева, директор на СУ „Хр. Ясенов“.  

Дружествата от Група ГЕОТЕХМИН от години инвестират в подобряването на качеството на живот в региона, в който развиват своята дейност. Освен в проекти в областите образование и здравеопазване, усилията са насочени и към

подобряване на инфраструктурата

опазване на околната среда, изграждане и ремонтиране на паметници, както и към духовното развитие на младите хора.

През годините „Елаците-Мед“ АД, като дружество от групата, което работи в региона на Етрополе и Мирково, изгражда улици, ремонтира детски градини и църкви, съдейства на общините за защита от природни бедствия и т.н. Програма „Българските добродетели“ надгражда политиката за корпоративна социална отговорност, като подкрепя нови каузи. От лятото на 2020 г. в програмата се включва и „Нашето зелено утре“ – инициатива за увеличаване на биоразнообразието и облагородяването на населените места. Тя се осъществява в партньорство с общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица, Пирдоп и Копривщица. През есента на миналата година представители на висшия мениджмънт на четирите дружества от групата, кметове, общински служители, учители и ученици засадиха над 1100 дървета и храсти в паркове, градини, по площади и по протежението на улици. „Нашето зелено утре“ ще продължи и през тази година, като целта е да се облагородяват населените места с трайни насаждения. Предвижда се в дворовете на училища и детски градини да бъдат засадени плодни дръвчета. Това ще даде възможност на децата да се включват в отглеждането на насажденията, както и да берат плодове.

„За нас е важно да подкрепяме социално значими за местното население проекти, които подобряват качеството на живот в общините, в които осъществяваме своята дейност – казва изпълнителният директор на „Геотехмин“ ООД Доминик Хамерс и допълва: – Служителите участват с удоволствие в инициативите без значение дали засаждат дървета, даряват храни за социалните патронажи в Етрополе и Средногорието. Те се чувстват част от една общност и са удовлетворени, че участват в реализирането на проекти, с които помагат на свои съграждани и хора в нужда.”
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ