Пеканов: Ниското ниво на ваксинация застрашава плана за възстановяване

Кабинетът одобрява плана в петък и го внася в Еврокомисията

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 October 2021 11:57 >
Пеканов: Ниското ниво на ваксинация застрашава плана за възстановяване
Източник: Тони Тончев
Апелирам всеки, който може, да се ваксинира срещу коронавирус, защото именно това ще помогне да не налагаме тежки мерки и икономическият живот да се върне по-бързо към нормалното протичане. Това е от ключово значение за българската икономика, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства, който откри кръгла маса в централата на КНСБ на тема "Участие на организираното гражданско общество в разработването и изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост - как можем да го подобрим", организирана от Икономическия и социален съвет, с модератор Васил Велев, председател на АИКБ, съобщи БТА. Според Пеканов твоа застрашава Плана за възстановяване и устойчивост.


Той вече готов и ще бъде внесен в МС в петък. След това ще бъде пратен в Европейската комисия и с нея ще се обсъжда и коригира два месеца. "Може да сме го планирали добре, но ако не бъде изпълнен добре, усилията ни ще бъдат напразни, отбеляза вицепремиерът. Той благодари за подадените становищата по Плана и каза, че са положени усилия да бъдат отразени колкото се може повече от предложенията.

Богомил Николов, председател на асоциацията "Активни потребители" и председател на групата "Три" на Икономическия и социален съвет, приветства завършването на Плана за възстановяване, но изрази притеснение от ниското ниво на ваксинация в страната, което пряко ще засегне икономиката. Той призова правителството да полага повече усилия да убеди хората защо е нужно да се ваксинират. България остава в един тъмночервен цвят, това ще даде отражение на Плана за възстановяване. Ще чакаме скиорите от Европа през зимата, те няма да дойдат, защото сме в тъмночервената зона. Моля, не пренебрегвайте този риск, защото рискуваме хубавата работа по Плана, която свършихме, да бъде до известна степен напразна, посочи Николов.


Пламен Димитров, президент на КНСБ, подчерта, че в голяма степен е постигнато съгласие по ключовите въпроси със социалните партньори по Плана за възстановяване. Има причина да кажем, че забавянето с няколко месеца по внасянето му беше оправдано от резултатността и ефективността.

Конкретно в Плана за възстановяване продължава доизчистването на това как точно да се включат социалните партньори. Ние настояваме всички предложения, направени от социалните партньори, да бъдат включени като анекс, както и каква е била реакцията на правителството по тях. Така действат европейските институции, подчерта президентът на КНСБ.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ