Истински номер в „Игра на калмари“ води до апокалипсис от телефонен тормоз

Дистопичната поредица на Netflix е световен блокбастър, но за южнокорейците със същите или подобни цифри е истински кошмар

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 October 2021 14:18 >
Истински номер в „Игра на калмари“ води до апокалипсис от телефонен тормоз
103 / 5000 Резултати за превод Пазачи в „Игра на калмари“, която се превърна в неочакван мегахит за Netflix.
В една сцена от мега хита на Netflix „Игра на калмари“ (Squid Game), очарователен непознат подава визитна картичка на затрупан с дългове герой. Тя съдържа осемцифрен телефонен номер. Тези, които се обаждат, не знаят това, но са поканени на състезание на живот и смърт, където победителят получава голяма финансова награда. "Кой си ти?" - пита Сонг Ки Хун, главният герой на поредицата. Това е въпрос - и предложение – което съблазнява феновете на сериала по целия свят.

В реалния живот те - от Южна Корея до Южна Америка - масово набират номера в търсене на връзка с антиутопичната драма, която изведнъж се превърна в шоу №1 в Netflix в над 90 страни, пише The Wall Street Journal.

Но този телефонен номер и дори грешно набраните, приличащи на него номера принадлежат на истински южнокорейци, което добавя неволен ужас или поне изключително раздразнение към поредица, която вече прелива и от двете.

Вестникът разказва за Хана Ким, 26-годишна офис служителка от Сеул, чийто телефонен номер се различава от номера в поредицата само с две цифри. Ким забеляза скок в съобщенията и обажданията от непознати, дори от Колумбия. Повечето хора затварят телефона веднага. Други я питат:"Игра на калмари ли е?“. „Това ме ядосва, защото обичах да гледам „Игра на калмари“, признава Ким.

Тя казва, че се е обърнала към Netflix и южнокорейската продуцентска компания Siren Pictures за да направят нещо по въпроса с телефонните шеги, но те отговорили, че няма да предоставят финансови компенсации на хора като нея.

Говорителка на Netflix заяви, че компанията работи със Siren Pictures за редактиране на сцената с телефонен номер. В сряда телефонният номер все още се появяваше в поредицата - и в първите секунди на официалния трейлър на Squid Game, който е събрал над 20 милиона гледания в YouTube, пише WSJ.

„Игра на калмари“ е на път да се превърне в най-гледаното шоу на Netflix някога. Южнокорейската драма е свързана с класовото неравенство, което се олицетворява от кърваво и мистериозно състезание за оцеляване, при което стотици задлъжнели възрастни играят традиционни детски игри за приблизителна награда от 40 милиона долара.

Лудостта на телефона от „Игра на калмари“ понесе и южнокорейски мъж на 40 години и собственик на малък бизнес. Номерът на мобилния му телефон напълно съвпада с измисления в поредицата. Той получава 4000 обаждания на ден - средно на всеки 20 секунди - и сега се нуждае от лекарства, за да може да спи през нощта, признава самият той пред местни медии в кратки интервюта няколко дни след дебюта на сериала.

Сега мъжът е спрял да отговаря на телефонни обаждания, но преди това обаждащите се обикновено му казвали, че искат да участват в играта. Той не може просто да промени телефонния си номер, защото е свързан с бизнеса му. Съпругата му, чийто номер се различава само с една цифра, също е бомбардирана с обаждания. „Дори не съм гледал „Игра на калмари“- каза мъжът пред местна телевизия. - Това е ужасен стрес, но нищо не мога да направя“.

Вълната от обаждания, вдъхновена от сериала, в много отношения противоречи на съвременното поведение. Според Майкъл Улф, главен изпълнителен директор на консултанската компания в областта на технологиите Activate Inc., все по-малко хора виждат причина да звънят на някого за сметка на текстови съобщения, FaceTime или приложения за съобщения. "Дори аз казвам на хората първо да ми пишат, за да разбера, че това са те - каза Улф. - Текстът замества звъненето."

В САЩ Холивуд може да избира от 100 различни числа, започващи с 555.Но режисьорите все повече вярват, че тези цифри да изглеждат фалшиви, така че използването на фиктивни числа е намаляло, казва Джей Ди Конър, професор по кинематографично изкуство в Университета на Южна Калифорния.

Но имаше и недоразумения. Във филма от 2003 г. „Всемогъщият Брус“ има сцена, в която Бог се свързва с главния герой чрез пейджър и номерът се появява без код на град. Оказа се, че в реалния живот няколко души и поне две църкви имат такъв номер. Това доведе до постоянни обаждания в продължение на две седмици до църква в Северна Каролина, която на всичко отгоре по това време се ръководеше от Брус Макинес. Той си спомня, че един от обаждащите се пита: "Това ли е Бог?" Макинес отговоря отрицателно, но въпреки това предлага да говори за вяра. Обаждащият се затворя.

За тези, които са атакувани след „Игра на калмари“, Макинес има съвет. „Не забравяйте, че в крайна сметка всичко свършва“, казва той.

Наскоро завършила южнокорейски колеж иска само извинение от Netflix или Siren Pictures. 22-годишното момиче, което иска да се представи само фамилията си, Чон, има две цифри разлика от  телефонния номер от сериала. Тя получава обаждания повече от 100 пъти на ден, а на страницата си в Twitter тя се оплаква от тормоз. Но тъй като в момента си търси работа, тя трябва да отговаря на всички обаждания. „Ами ако това е предложение за работа?“, притеснява се тя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ