Русия може лесно да намали газовите цени, ако иска

Страната има възможност за увеличаване на доставките с 15%, което би успокоило пазарите, смята ръководителят на МАЕ Фатих Бирол

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 October 2021 09:23 >
Русия може лесно да намали газовите цени, ако иска
Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ.
Ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) смята, че Русия има възможност да изпрати значително повече газ в Европа и да облекчи енергийната криза, обхванала континента, съобщава Financial Times. Това несъмнено засилва съмненията, че страната на практика забавя доставката на критично важното гориво.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, казва пред изданието, че собственият анализ на агенцията предполага, че Русия може да увеличи износа с около 15% от пиковите зимни доставки до континента. Говорейки ден след като президентът Владимир Путин намекна за увеличаване на доставките, Бирол призова Русия да докаже, че е „надежден доставчик“, като помагне за проблемите с доставките, които разклатиха цените на енергията и застрашиха глобалното възстановяване от пандемията.

„Ако Русия направи това, което каза вчера и увеличи обема на доставките за Европа, това ще има успокояващ ефект върху пазара", подчерта той.  Не предлагам да го направят, но ако желаят, те имат възможност да го направят".

МАЕ, която се финансира предимно от страните от ОИСР за консултиране по енергийна политика и сигурност, обяви за първи път миналия месец, че вярва, че Русия може да увеличи доставките за Европа, но не посочи с колко.

Бирол предупреди, че рязкото покачване на цените ще навреди на дългосрочното бъдеще на индустрията. „Ясно е, че газовият пазар не получава добри оценки от потребителите по целия свят“, каза Бирол.-Газът беше представен в световен мащаб като чист и надежден източник, който да допълни енергийния преход, но това може да помрачи имиджа му. "

Според Бирол правителствата трябва да защитят потребителите от скок на цените в краткосрочен план, но добавя, че рекордните цени също така ще доведат до отклонение от изкопаемите горива.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ