Петролът достигна многогодишни върхове

Глобалният пазар има недостиг от 5,8 млн. барела дневно

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 October 2021 11:30 >
Петролът достигна многогодишни върхове
Източник: Shutterstock
Петролните фючърси поскъпват за поредна сесия на търговия, достигайки ново многогодишни върхове заради опасенията за глобалните енергийни доставки на фона на недостиг на пазарите на петрол, природен газ и въглища, съобщи БНР.

Растежът на цените се ускори, след като в началото на октомври ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, известни като "ОПЕК +" потвърдиха договорената през юли политика за постепенно увеличаване на съвместните добиви.

Това означава, че поне до април 2022 г. те ще увеличават петролното производство само с по 400 хил. барела (1 барел е 159 л) дневно всеки следващ месец, за да компенсират настоящото ограничаване на добивите, което е в размер на 5,8 млн. барела на ден.

Фючърсите на петрола Брент поскъпват за четвърта поредна сесия на търговия, нараствайки в началото на търговията в сряда с около 0,3% към $82,80 за барел, след като за кратко удариха нов тригодишен връх от $83,47 за барел (най-високо ниво от октомври 2018 г.). Фючърсите на американския лек суров петрол WTI нарастват за пета поредна сесия на търговия, поскъпвайки в сряда до 7-годишен връх от $79,78 за барел.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ