Youtube срещу Russia Today

Защо Русия заплащва да ограничи работата на гиганта на своя територия и дали това ще се случи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 September 2021 14:32 >
Youtube срещу Russia Today
Източник: Shutterstock
След като Youtube премахна два канала на немски език на Russia Today, Русия заплаши да блокира видео платформата. И обявява желанието си тя да наложи "симетрични" санкции срещу германските медии в Русия, пише германският вестник Frankfurter Rundschau.

"Въпреки всичко: телевизионният канал Russia Today започва да работи в Германия под името RT DE. Това ще се случи през декември", се казва в германския уебсайт на кремълския канал. Посланието продължава: „Включете се и допринесете за нашата идея за връщане на диалога между културите и здравия разум по телевизията на немски език.“

Но за огорчение на желаещите да се присъединят към руския телевизионен канал, в сряда (29.09.2021 г.) видеото от това съобщение беше недостъпно, подобно на други видеоклипове в сайта.

Във вторник (28.09.2021 г.) Youtube премахна два немскоезични канала на RT, очевидно парализиращи всички видеоклипове на RT, свързани с тях. А главният редактор Маргарита Симонян изрази недоволството си в Telegram във вторник вечерта, като според нея Люксембург преди това е отказал лиценз на RT DE, като се аргументирал с „мнението на германските власти“.

Всъщност през август правителството на Люксембург обяви, че не е упълномощено да решава подобни въпроси, тъй като офисът на планирания телевизионен канал и повечето от неговите служители се намират в Германия.

Симонян обаче смята, че е налице „истинска медийна война, обявена от държавата Германия срещу държавата Русия“. Тя каза, че много се надява страната й скоро да забрани германския телевизионен канал Deutsche Welle, който излъчва в чужбина, и други немски медии в Русия, както и да затвори редакциите на телевизионните канали ARD и ZDF. Да не говорим за „санкции срещу самия YouTube“.

Около полунощ руското външно министерство последва примера й и обяви, че германските власти и медиите подкрепят Youtube в неговата„ безпрецедентна информационна агресия ”. Министерството изрази надежда, че това не е "план за инфобарбароса", намекващ за нахлуването на Хитлер в Съветския съюз през 1941 г.

Роскомнадзор, в писмо до собственика на YouTube, Google, поиска незабавно да деблокира и двата канала на RT. В противен случай руското законодателство предвижда "пълно или частично ограничаване на достъпа до видео платформата."

По-рано пресслужбата на Google обясни, че е изпратено предупреждение до RT DE във връзка с разпространението на неточна медицинска информация за Covid-19, след което достъпът до канала е блокиран, руската страна се опитала да заобиколи това, използвайки втори канал в резултат на което са блокирани и двата.

Подобни обвинения не са нови, отбелязва вестникът. Например, според експерти по проверка на факти от телевизионния канал ARD, RT се опитва от няколко месеца да разпали страха от ваксинации срещу коронавирус с измислени данни за странични ефекти.

Въпреки това Александър Исавнин, московски ИТ експерт и член на Пиратската партия на Русия, се съмнява, че правителството ще иска да блокира Youtube в Русия поради затварянето на германските RT канали. "Те ще плашат, ще показват мускули, ще обявят, че утре ще затворят Youtube. Но дали това наистина ще се случи, зависи от съвсем различно съдържание."

Според него борбата срещу опозиционната пропаганда в страната е много по-важна за Кремъл, отколкото ефективността на собствената му външна пропаганда.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ