Пазете се от предсказанията за края на САЩ като световна сила

Загрижеността на американците относно моментния статут понякога им пречи да преценят правилно реалното си положение в света. Те обаче запазват огромни ресурси и изключително изгодно географско местоположение, казва британският историк Пол Кенеди

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 September 2021 14:50 >
Пазете се от предсказанията за края на САЩ като световна сила
След жалкият край на американското военно приключение в Афганистан, отново бе възобновен на дебата за световната роля на САЩ. Британският историк Пол Кенеди, автор на „Възходите и паденията на великите сили“, се връща към тази ключова тема в интервю за Le Figaro.

"По толкова големи и сложни теми човек трябва да се пази от прибързани заключения. През последните седмици бях поразен от уверения тон на наблюдателите и анализаторите за края на Съединените щати като световна сила или упадъка на американската мощ. Тези преценки ми се струват твърде категорични и предпочитам да се придържам към балансирани и относителни сравнения. Много от моите колеги във външната политика и дипломацията понякога са склонни да допускат подобни грешки, когато обсъждат по -малко познати теми като военните дела или икономиката. Когато написах „Възходите и паденията на великите сили“, моята методология беше да се опитам да оценя относителната военна и икономическа мощ на различните страни по света и да се опитам да измеря дали те се увеличават или намаляват, и след това да ги сравня помежду им“, отбелязва Пол Кенеди.

„Решението на Байдън би било дори изключително мъдро, ако би позволи на САЩ да се съсредоточат върху по -важните региони, Европа и Далечния изток, и да укрепят своите съюзи пред лицето на възхода на Китай. Може би това ще помогне за намаляване размера на американските военни и сухопътни сили като цяло, ще инвестира в необходимата модернизация на ВМС и ВВС на САЩ и в кибервойната. Ако американската икономика успее да извърши една от индустриалните и технологичните революции и модернизации, на които периодично е способна, както и да преконфигурира военното си разположение извън Близкия изток, за да се утвърди в Далечния Изток и Европа, тогава това би било по-скоро далновидно решение, а не знак за упадъка на империята ", посочва експертът.

"Светът става все по -малко американски и все по -мултиполярен. В относително отношение делът на САЩ в световното производство е от 20% до 22%, което го прпави малко по -висок от този на Китай и по -нисък отколкото тази на Европейския съюз “, казва Кенеди.

"Що се отнася до инвестициите в изкуствен интелект и комуникации, Съединените щати са една от многото конкуриращи се сили, с малко предимство. Светът е по -многополярен, отколкото преди двадесет години, а относителната тежест на Америка намаля. В свят, доминиран от четири или пет велики сили, САЩ ще трябва да прибягват все повече до дипломация, а военните й възможности ще се оказват все по -малко полезни “, продължава той.

"Четиридесет години на биполярен свят ни научиха на специален тип международни отношения. В отношенията между двете ядрени суперсили стратезите от Студената война маневрираха в сравнително проста система, където дипломацията понякога се свеждаше до телефонен разговор между Москва и Вашингтон ", напомня събеседникът.

"В многополюсен свят в крайна сметка отново е необходима по -класическа, умна и фина дипломация. В тази по -сложна система САЩ трябва да вземат под внимание други сили като Европейския съюз, Русия, Китай или Индия и вероятно Япония. Те отново ще се нуждаят от професионален и солиден дипломатически корпус, опитни дипломати. Те ще трябва да използват много по -широко международни институции като Съвета за сигурност на ООН. Много американци не обичат много тези органи, но вероятно ще трябва да прибягват до тях много повече “, казва по-нататък Пол Кенеди.

„Дори една богата държава като САЩ е много трудно да увеличи военния си бюджет. Всъщност, за да запазят позицията си на водеща световна военна сила, САЩ ще трябва да похарчат 4 до 5% от своя БВП за отбрана. Дори при липса на сериозен военно-морски конфликт с Русия или Китай, това почти неизбежно рискува да доведе до бюджетна криза. Конгресът ще се противопостави на допълнителните разходи, а САЩ ще трябва да намалят част от въоръжените си сили “, смята експертът.

„Самото американско убеждение, че страната им има уникална съдба, им дава огромно доверие в себе си, но понякога е придружено и с известна стратегическа и културна слепота. Когато са победени, принудени да се оттеглят или се чувстват унизени, реакциите им могат да бъдат преувеличени. Някой разумен, като вашия велик философ Реймънд Арон, би могъл да им каже: неблагоразумно е да се премине в опасно положение в джунглите на Южен Виетнам или в планините на Афганистан; поради това сте пропиляли много ресурси, това ви е струвало кръв и пари и сте загубили; но това не означава, че сте загубили статута си на голяма сила. Току -що загубихте военно приключение в Азия, нищо повече. Загрижеността на Съединените щати относно статута и очевидната им съдба понякога им пречи да преценят правилно относителното си положение в света. Те обаче запазват огромни ресурси и изключително изгодно географско местоположение, за което постоянно напомням на студентите си: Китай има единадесет или дванадесет съседи, много от които не са много приятелски настроени, Русия има тринадесет съседи, които гледат на него с недоверие. Единствените съседи на САЩ са Канада и Мексико - това не е толкова лошо! ", заключава Пол Кенеди.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ