"Северен поток 2" даде повече власт на Москва преди по него да минава газ

Политиката е една от многото причини за рекордните цени на газа в Европа, които сами по себе си се превръщат в политически въпрос

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 September 2021 10:39 >
"Северен поток 2" даде повече власт на Москва преди по него да минава газ
Източник: Shutterstock
Външнополитическите ястреби са притеснени, че новият газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия ще увеличи влиянието на Москва в Европа. През първите седмици след завършването на строителството на газопровода, се прави твърде малко, за да се успокоят притесненията им, пише The Wall Street Journal.

В Европа цените на спотовите цени на газовия пазар са най-високите за всички времена, а запасите са неприятно ниски. Нарастват страховете, че студената зима ще принуди региона към конкурентна война с Азия за доставка на втечнен природен газ, за ​​да поддържа светлините и нагревателите да работят.

„Северен поток 2“ се управлява от швейцарска компания с финансови инвестиции от пет европейски енергийни компании, но в крайна сметка е собственост на „Газпром“. Въпреки че строителството приключи по -рано този месец, проектът все още чака одобрение в Берлин и Брюксел.

Европа обикновено се запасява с газ през лятото, но това не се случи тази година. Говорителят на Кремъл заяви миналата седмица, че ранното пускане на "Северен поток 2" значително ще балансира ценовите параметри на природния газ в Европа, включително на спотовия пазар, се посочва в многобройни новини. Обвързването на това предложение за допълнителни количества газ към "Северен поток 2", когато съществуващите тръбопроводи имат резервен капацитет, по -специално през Украйна, прави трудно да не се видят политически мотиви в позицията на Русия.

„Окончателното одобрение на "Северен поток 2" от германския регулатор и Европейската комисия ще отнеме шест до осем месеца", казва Синдре Кнутсон, анализатор на пазара на газ в Rystad Energy.

Вашингтон и много източноевропейски столици се опасяваха, че „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, ще даде на Москва повече власт в региона и ще бъде използван за заобикаляне на Украйна. Представители на „Северен поток 2“ винаги са отричали обвиненията и са настоявали, че това е търговски проект за доставка на повече газ за Европа на фона на намаляващите местни резерви. И двете страни имат свои собствени аргументи, но в настоящата ситуация геополитиката играе голяма роля.

Краткосрочният недостиг на газ все още е голям проблем. Проблемите започнаха още преди повечето домакинства да включат отоплението си. Някои промишлени потребители забавят производството или дори затварят фабрики, докато цените на газа не спаднат.

Рестартират се стари електроцентрали, работещи на въглища, дори с допълнителни разходи поради по-високите въглеродни емисии. Цените на втечнения природен газ нарастват.

Политиката е една от многото причини за рекордните цени на газа в Европа, които сами по себе си се превръщат в политически въпрос. Въз основа на настоящия график „Северен поток 2“ ще бъде одобрен, но студената зима може да принуди регулаторите да действат по -бързо. Тръбопроводът донесе на Москва повече власт, преди изобщо по него да минава газ.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ