Брюксел въвежда единно зарядно - USB-C

Целта е да се намалят електронните отпадъци

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 September 2021 20:36 >
Брюксел въвежда единно зарядно - USB-C
Източник: Shutterstock
Европейската комисия ще накара производителите на телефони и малки мобилни устройства да използват единно зарядно, устройство, съобщи Би Би Си. Целта е да се намалят отпадъците, като се насърчат потребителите да използват повторно съществуващите зарядни, когато купуват ново устройство.

Всички смартфони, продавани в ЕС, трябва да имат зарядни устройства тип USB-C, се казва в предложението за нов регламент.

От Apple предупреждават, че подобен ход би навредил на иновациите. Технологичният гигант е основният производител на смартфони, използващи нестандартон порт за зареждане, защото iPhone е с конектор "Lightning", произведен от Apple.

„Оставаме загрижени, че строгият регламент, изискващ само един вид конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава, което от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света“, заявиха от компанията пред Би Би Си.

Повечето телефони с Android вече са преминали към по-модерния стандарт USB-C, като само най-евтините смартфони и телефони с бутони са с USB micro-B портове за зареждане.

Новите модели на iPad и MacBook също използват портове за зареждане USB-C.

Изискванията ще се прилагат към порта за зареждане на устройството, докато краят на кабела, свързан към зарядния блок, може да бъде USB-C или USB-A.

Предложените правила ще се прилагат за смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и ръчни конзоли за видео игри. Смартчасовници и фитнестракери не са включени в неговия обхват.

Според изследване на Комисията изхвърлените и неизползвани зарядни и кабели генерират повече от 11 000 тона отпадъци годишно. В Европейския съюз през последната година са продадени около 420 милиона мобилни телефони и други преносими електронни устройства.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ