И в България ще се прилага трета доза ваксина

В следващите две седмици ще има покачване на случаите на коронавирус

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 September 2021 10:15 >
И в България ще се прилага трета доза ваксина
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
"Скоро у нас ще има трета бустерна доза от ваксините срещу коронавирус. Ще има такава препоръка за определени рискови групи. Това заяви пред бТВ  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Ще се препоръча за хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастните над 65 години, обясни проф. Христова. Тя добави, че децата не заразяват, а биват заразявани и обясни, че един учител може да пренесе коронавируса на цяла класна стая. Затова е важно възрастните да са имунизиран, категоричен е експертът.

Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация, кпоясни проф. Христова. Тя смята, че мерките трябва да се спазват и от имунизираните, защото при някои има спад на антителата след време поради особености на организма. Специалистът коментира и новият вариант, като подчерта, че засега той не е масов. Тя прогнозира, че в следващите две седмици ще има покачване на случаите, но се надява после да има плато и случаите да са под 3000."
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ