Пактът AUKUS: Франция обвини в лъжа САЩ и Австралия

Сделка за подводници накара Париж да извика посланиците си от Вашингтон и Канбера

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 September 2021 14:15 >
Пактът AUKUS: Франция обвини в лъжа САЩ и Австралия
Източник: Gulliver photos/Getty images
Френският външен министър обвини Австралия и САЩ в лъжа покрай новия договор за сигурност, който накара Париж да привика своите посланици, съобщи Би Би Си. Жан-Ив Льо Дриан също така обвини държавите в "двуличие, сериозна загуба на доверие и презрение". Договорът AUKUS (абревиатура от имената на участващите 3 държави - Австралия, Великобритания и САЩ), развали многомилиардна сделка за доставка на подводници, която Франция беше подписала с Австралия.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в защита на националните интереси. Той настоя, че френското правителство би трябвало да знае, че "имаме сериозни притеснения", че сделката за $37 млрд., подписана през 2016 г., Франция да построи 12 конвенционални подводници, "не отговаря на нашите стратегически интереси".

"Разбирам сериозното разочарование на френското правителство, но в същото време Австралия като всяка суверенна държава винаги трябва да предприема решения, които са в интерес на нашата отбрана", казва Морисън.

Договорът AUKUS предвижда на Австралия да бъде предоставеня технология за изграждане на ядрени подводници като елемент на противобаланс на китайското влияние в спорното Южнокитайско море.

В съботно интервю за тв France 2 Жан-Ив Льо Дриан заяви, че между съюзниците се развива "сериозна криза".

"Фактът, че за първи път в историята на отношенията между Франция и САЩ ние привикваме посланика си за консултации, е сериозен политически акт, който показва величината на кризата, която стои между нашите държави", каза Жан-Ив Льо Дриан.

Той обясни, че посланиците са били извикани за "преоценка на ситуацията". Но допълни, че Франция не вижда нужда да привика и посланика във Великобритания, като обвини страната в "постоянен опортюнизъм".

"В цялата история Великобритания е като петото колело на каруцата", заяви министърът.

Новоназначеният британски външен министър Лиз Тръс защити договора в статия за The Sunday Telegraph. "Това споразумение показва до каква степен Обединеното кралство е готово да демонстрира твърдост в защитата на нашите интереси и нашия ангажимент за сигурността и стабилността на Индо-Тихоокеанския регион", пише Тръс.

Обявеният миналата сряда договор предвижда Австралия да бъде седмата страна в света, която ще оперира задвижвани с ядрена енергия подводници. Освен това съюзниците ще споделят кибер възможности, изкуствен интелект и дълбоководни технологии.

Миналия петък френският президент Еманюел Макрон извика посланиците на Франция в Канбера и Вашингтон в безпрецедентен жест. Напускайки Канбера в събота, френският посланик Жан-Пиер Тебо нарече решението на Австралия едностранно да прекрати сделката "огромна грешка".

Представител на Белия дом заяви, че администрацията на Байдън ще се свърже с Франция в близките дни, за да изглади различията, съобщава Би Би Си.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ