Холивудски филми заливат пиратските сайтове часове след премиерата

Споделянето на отлични цифрови копия на филми в торент платформите е по-лесно от всякога, тъй като студията се насочиха към стрийминг по време на пандемията

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 August 2021 14:46 >
Холивудски филми заливат пиратските сайтове часове след премиерата
Източник: Shutterstock
Тъй като повече филми се пускат директно в стрийминг услуги, звезди като Скарлет Йохансон искат по-голям дял от домашни печалби за ранен достъп за филми като „Черната вдовица“.
Милиони хора гледат висококачествени пиратски онлайн версии на най-добрите холивудски филми по-рано от всякога след премиерата им, подкопавайки потенциалните продажби на билети и приходи от абонати на стрийминг услуги, пише The Wall Street Journal.

Копия от няколко от най -популярните филми за годината, от „Отряд самоубийци“ и „Годзила срещу Конг“  до „Круиз по джунглата“ и „Черната вдовица“, се изкачиха на върха на най -изтеглените филмови класации на пиратски сайтове почти веднага след премиерата йм, според организации за проследяване на пиратството.

„Черната вдовица“ три седмици след премиерата на 9 юли беше най-изтегляният пиратски филм, според TorrentFreak, уебсайт, който проследява пиратската дейност, докато копията на „Круиз по джунглата“  излязоха онлайн само часове след цифровата му премиера.

Скоростта на достъп до незаконни копия на нови филми с DVD качество е скорошно явление. В миналото висококачествените дубликати най-често се появяваха на пиратски сайтове няколко месеца след излизането на филма. Понякога беше възможно да се изтеглят ниско качествени версии, но те често бяха записвани от хора в кината на видеокамери или мобилни телефони и мнозина ги смятаха за неподходящи за гледане.

Експерти по пиратство и ръководители на кино салони казват, че разпространението на незаконни, по-качествени копия заплашва приходите, които студиата и стрийминг услугите могат да генерират на касите и чрез ръст на абонатите.

Докато експертите по филмовата индустрия и пиратството казват, че е трудно да се проследи как последните стратегии на студиата за разпространение на дигитални филми са повлияли на цялостното пиратство, данните показват, че пандемията е предизвикала неговият ръст.

„Започнахме да виждаме огромен скок, когато локдауните започнаха“, заявява Анди Чатърли, изпълнителен директор на услугата за проследяване на пиратството на Мусо. Основателят на TorrentFreak Ернесто Ван Дер Сар нарича пиратски сайтове "Netflix без парола".

Актрисата Скарлет Йохансон и нейният екип посочват проблемите с пиратството като причина, поради която не искат да споделят „Черната вдовица“ по Disney + заедно с примиерата в кината, казват запознати. Това беше един от противоречията, които доведоха до срив на преговорите за заплатата на звездата, в резултат на което Йохансон съди студиото по -рано този месец.

Съмненията на киносалоните за пиратство във връзка с „Черната вдовица“ възникнаха, когато цялостният бокс офис през първия уикенд след излизането на филма не достигна очакванията, основани на добрата посещаемост на предварителните прожекции.

Големите премиери през 2021 г. се сблъскаха с висока степен на пиратство, дори и да се представиха добре в театрите. Филмът на Warner Bros. „Заклинанието 3: Демоничният убиец“ спечели сериозните 201,4 милиона долара в кината, но също така стана най -често гледаният филм в света през юни, според Мусо, с 9,2 милиона незаконни изтегляния, от които повече от 1,1 милиона от САЩ.

В много случаи филмите, станали обект на пиратство, бяха пуснати както онлайн, така и по кината. Зад кулисите продуцентите, ръководителите и звездите изразяват загриженост по този въпрос.

По -рано тази година, според запознати, високото ниво на глобално пиратство на „Годзила срещу Конг“ изненада ръководителите на Warner Bros. Според Мусо хората незаконно са изтеглили филма над 34 милиона пъти. Когато Disney пусна „Круиз по джунглата“ на Disney +, с участието на Дуейн Джонсън и Емили Блънт, десетки хиляди хора едновременно споделяха незаконно копие и изтеглиха филма безплатно - по -малко от ден след пускането му, според сайтове за проследяване на пиратството. Disney, която таксува потребителите на Disney + допълнително 30 долара, за да гледат филма на своята платформа, заяви, че е получила 30 милиона долара от абонати през първия уикенд.

Навлизането на стрийминга в Холивуд направи възможно споделянето на качествени копия със субтитри почти мигновено. В миналото публиката в чужбина обикновено се затрудняваше да получи висококачествени версии със субтитри. Disney + и HBO Max вече могат да предлагат филми и телевизионни предавания на повече от десет езика, като предоставят на незаконните изтеглячи готови версии за чуждестранна публика.

Например Disney + не се предлага в Китай и „Черната вдовица“ не се появи там, но фенът на Marvel Кевин Хе, 25-годишен студент от Пекин, успя да го гледа, като изтегли висококачествена версия почти веднага след американската премиера на филма. След като намери връзки към филма в онлайн форум той е намерил няколко нискокачествени копия на филма и е напаснал китайските субтитри за тях към качествената версия.

Рич Гелфонд, главен изпълнителен директор на веригата киносалони на IMAX Corp., вярва, че нарастващото пиратство и намаляването на приходите могат да окажат голямо влияние върху Холивуд. „Това ще ограничи начина, по който се създава и разпространява качествено съдържание“, каза той. Въпреки че не е известно точно колко пиратството е повлияло на студийните решения, някои от тях вече преразглеждат стратегиите за онлайн издаване, които са разработили миналата година.

По -рано този месец AMC Entertainment Holdings Inc., най -голямата верига киносалони в страната, заяви, че е сключила сделка с Warner Bros. за следващата година, гарантирайки, че филмите на студиото ще се ползват с изключителното право да бъдат показвани по кината в продължение на 45 дни, преди да излязат онлайн.

Това споразумение бележи изоставянето на съществуващата стратегия за едновременно пускане на продукциите.

Disney заяви, че ще продължи да пуска филми както онлайн, така и в кината, като взема решения за всеки филм по отделно. Но следващият му филм на Marvel, "Шан-Чи и легендата за десетият пръстен", ще бъде показван само в кината.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ