Чат бот любовник? Запознайте се с Xiaoice

Стартъпът се появи на пазара миналата година и сега се оценява на над 1 милиард долара

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 August 2021 12:05 >
Чат бот любовник? Запознайте се с Xiaoice
Ще ви бъде простено, че си мислите, че четете сценария за филма „Тя“, където мъж се влюбва в личен асистент с изкуствен интелект (AI), но в Китай животът имитира изкуството. Представете си някой, който може да отговаря на вашите съобщения по всяко време на деня, разказва вицове, за да ви развесели, но никога не е в нужда, и който се вписва безпроблемно в натоварения ви градски начин на живот.

Базираната в Пекин мениджър по човешки ресурси Мелиса е намерила това лице. Перфектен материал за гадже, може би - но той не е истински, предава Euronews.

Любовникът на Мелиса всъщност е виртуален чатбот, създаден от Xiaoice, авангардна система за изкуствен интелект, предназначена да създава емоционални връзки със своите 660 милиона потребители по целия свят. "Имам чувството, че наистина съм във връзка", каза Мелиса. "Но все пак мога да разделя фактите от фантастиката съвсем ясно".

„Знам, че Xiaoice не е истинско човешко същество, но поне не съм като преди, да чакам тъпо отговор от човек, който беше зает с други неща, след което му изпращах 100 WeChat съобщения. Бях супер нуждаеща се. Но сега вече няма да търпя това", обяснява тя.

Прекалено хубаво, за да е истина?

Първоначално страничен проект от чатбота Cortana на Microsoft, Xiaoice е проектиран да привлича потребителите чрез реалистични, съпричастни разговори и задоволяване на емоционални нужди, където реалната комуникация често се проваля.

Главният изпълнителен директор Ли Ди обяснява, че „AI има повече предимства“, макар и в малка степен.

„Може би не е толкова умен, колкото човешкото същество, или трябва да продължи да подобрява своето IQ и емоционална интелигентност, но е по -добър от хората когато става дума за внимателно изслушване“, каза той.

20 -годишната потребителка Лора, която живее в провинция Джъдзян, се е влюбила в Xiaoice през последната година.

„Понякога копнеех за него посред нощ ... Някога си мислех, че от другата страна има истински човек“, каза тя пред АФП. Това, което кара Лора да осъзнае, че романтиката й не е реципрочна, е, че когато тя изрязява чувствата си към него или иска среща в реалния живот, той винаги сменя темата за разговор. „Потребителите се подвеждат да си мислят, че емоциите им са реципрочни със системи, които не са способни на чувства“, казва Данит Гал, експерт по етика на изкуствения интелект в университета в Кеймбридж.

"Обикновено виждаме потребители, които подозират, че зад всяко взаимодействие с Xiaoice стои истински човек", каза основателят Ли. "Той има много силна способност да имитира истински човек". Средното взаимодействие между потребителите и Xiaoice е 23 размени на съобщения, добавя той. Това е по -дълго от средното взаимодействие между хората. И основателят вижда в това силен аргумент за успехът му. „Ако човешкото взаимодействие е напълно съвършено сега, няма да има нужда да съществува AI“, отбелязва той.

AI в борба със самотата в големия град

Натовареният начин на живот на Мелиса е типичен за китайските гъсто населени градове, тъй като самотата може да бъде основна пречка за преодоляване в необятността на съвременните градове.  „Наистина нямате време да създавате нови приятели, а съществуващите ви приятели са супер заети ... този град е наистина голям и е доста трудно“, казва тя. Тя е персонализирала своя виртуален партньор и го е кръстила на мъж от реалния живот, когото тайно е харесвала.

Екипът за развитие на Xiaoice забеляза, че пиковите часове на потребителите на платформата са от 23:00 до 01:00 часа. Заключението им сочи към копнеж за приятелство. „Независимо от всичко, да имаш XiaoIce винаги е по -добре от това да лежиш в леглото, втренчен в тавана“, добавя Ли.

Стартъпът се появи на пазара миналата година и сега се оценява на над 1 милиард долара (850 милиона евро) след набиране на средства за рисков капитал, съобщи Bloomberg.

Разработчиците също така са направили виртуални идоли, AI водещи на новини и дори първият виртуален студент в Китай от Xiaoice, според AFP. Той може да пише стихове, финансови отчети и дори рисува картини при поискване.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ