Рекорд: Mclaren F1 беше продаден за $20,5 млн.

Интересът към свръхскъпите автокласики нараства

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 August 2021 14:27 >
Рекорд: Mclaren F1 беше продаден за $20,5 млн.
Източник: Gooding & Co.
McLaren F1 беше продаден на аукцион в Пебъл Бийч, щата Калифорния миналия петък за $20,5 млн. което е рекордна цена за класически автомобил от началото на годината и рекорд за модела, съобщава CNBC. Аукционната къща Gooding & Co. продаде суперавтомобила заедно с десетки други коли, от което събра над $107 млн. В т.нар. Монтерейска автомобилна седмица в Калифорния, по време на която се продеждат аукциони, изложби и други шоута, досега са изтъргувани коли за $210 млн. – с 34% повече, отколкото през миналогодишното ѝ издание.

F1 е една от най-търсените от колекционерите коли, но очакванията за постигнатата цена бяха за около $15 млн., което показва нестихващия интерес към инвестициите в редки автомобили. Досегашният рекорд за цена беше $19,8 млн., постигнати през 2019 г. при аукцион отт RM Sotheby's.

Създадена в средата на 90-те години на миналия век, триместната супермашина се смята за една от най-добрите спортни коли за всички времена. С 6-.rj,fl 12-цилиндров двигател с мощност от над 600 к.с. тя развива над 384 км/ч и е описвана като първият автомобил от Формула 1 за пътя.

При появата си на пазара McLaren F1 струваше fj порядъка на $800 000-$1 млн. в зависимост от екстрите – цена, която навремето беше смятана за изключително висока. Но с течение на времето заради производството от само 100 бройки и изключителните динамични качества колата се оказа една от най-добрите инвестиции на 4 колела.

Продаденият в петък McLaren F1 e „капсула на времето“ – с него са изминати само 39 км, а пепеляворозовият цвят, в който е боядисан, е уникален.

Купувачът му не се съобщава.

 

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ