Надежди за редовно правителство до 15 дни

Почти изцяло дамско ръководство на 46-ото Народно събрание

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 July 2021 12:26 >
Надежди за редовно правителство до 15 дни
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов
Очаквания за съставяне на правителство до 15 дни пося при откриването на новото 46-о Народно събрание лидерът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. „Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет“, каза Йорданов, но не пропусна да добави, че няма нищо лошо пак да се върви към избори, ако правителството не се случи.

ГЕРБ-СДС са готови на политически диалог, няма да подкрепят кабинет на мнозинства по интереси, обяви от името на парламентарната група Десислава Атанасова. ГЕРБ-СДС ще бъде опозиция и защото няма как да подкрепи неолиберална програма, чиито акценти са върху концесия на магистралите, радикално съкращаване на бюджетните разходи, приватизация на ББР, програма, при която ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и средния бизнес.   За 2 часа и 15 минути 46-ото Народно събрание успя да се конституира. С оперативна бързина бе избрано парламентарно ръководство, което е повторение на това от 45-ия парламент. За председател бе избрана Ива Митева – въздържаха се депутатите от ГЕРБ и БСП, а Георги Кадиев от левицата гласува „против“, защото новата формация не търси диалог.

С пълно единодушие, според предложенията на всяка от шестте парламентарните групи, бяха избрани зам.-председатели на Народното събрание: Виктория Василева (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Мукадес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева („Изправи се, БГ, Ние идваме“).


„Сега се изисква диалог между държавници, разум, а не емоции, реализъм, а не популизъм, и мъдрост за решения с грижа за хората“, заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. Нинова се обяви за преизчисление на пенсии, повишаване на доходите с актуализация на бюджета още сега и подготовка на здравната система за нова ковид вълна.

"Ние ще търсим формула за едно управление на дълбоката промяна, на трансформацията, която да даде нова страница на България", каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той изтъкна спешни мерки на новия парламент срещу евентуална нова вълна на ковид кризата, подготока на Бюджет 2022, който да е Бюджет на промяната, цялостна реформа на здравната система, реформа на изборното законодателство и намиране на решение в кризата със Северна Македония.

„Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само при едно условие - отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог“, заяви от името на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.Той пожела успех на управляващите, но ги предупреди, че България не може да си позволи ново безвремие.

„Волята на хората на тези избори беше кристално ясна - те очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, да формираме почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити“. Това заяви председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. Тя  заяви, че са готови да "минат в обсада" на всеки политик, който си позволи "да тика" страната към нови и нови избори.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ