И Джеф Безос се разходи до космоса

Успешната мисия бележи навлизането на компанията Blue Origin на пазара на частни космически полети, присъединявайки се към Virgin Galactic на Ричард Брансън - негов пряк конкурент

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 July 2021 18:08 >
И Джеф Безос се разходи до космоса
Американският милиардер Джеф Безос полетя до ръба на космоса и се приземи успешно в пустинята на Тексас, предаде БНР. Най-богатият човек в света имаше трима спътници. 

В 10-минутното пътешествие участваха още брата на Безос -Марк, най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса - 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият - 18-годишният бъдещ студент по физика Оливър Дамен. Те се издигнаха до 107 километра над земната повърхност. Пътниците изпитаха безтегловност за три - четири минути, след което капсулата се приземи с три парашута.

Суборбиталният полет беше извършен от ракета носител "Ню Шепърд", която  е напълно автоматизирана и за многократна употреба. Тя също се върна безпроблемно на Земята, след като се отдели от капсулата.

Мисията е част от ожесточеното съревнование между компанията на Безос "Блу Оридижин" и "Върджин Галактик" на британския милиардер Ричард Брансън за дял от потенциално доходоносния космически туризъм, който според швейцарската банка Ю Би Ес ще носи по три милиарда долара годишно след десетилетие.

Датата за полета не е случайна, днес се навършват 62 години от огромния скок за човечеството, направен от Нийл Армстронг на Луната.

Преди полета Безос отговори на критиците, че полети като неговия са просто забавление за много богати, като го посъветваха да използва времето, парите и енергията си, за да решава по-важни проблеми за човечеството:

"Трябва да обърнем внимание и на двете - да работим за решаване на многобройните проблеми на Земята и винаги трябва да гледаме към бъдещето. Винаги сме правили това като човешки същества, като цивилизация. Целта на тази мисия е да изчистим грешките и да постигнем съвършенство в космическите пътешествия, правейки ги възможни като добре познатите ни самолетни пътувания. Ако успеем, ще проправим път към космоса за идните поколения, които ще могат да постигнат изумителни неща там. И чрез тях ще бъдат решавани проблемите тук, на Земята".

Успешната мисия бележи навлизането на компанията Blue Origin на пазара на частни космически полети, присъединявайки се към Virgin Galactic на Ричард Брансън - негов пряк конкурент в сектора на суборбиталния туризъм - и компанията SpaceX на Илон Мъск.

Ракетата "Ню Шепърд" обаче е напълно автоматизирана и за разлика от космическия самолет на Ричард Брансън "Юнити-22" не се управляваше от пилоти.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ