Докладът на ЕК: Предизвикателствата към съдебната система си остават

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 July 2021 18:03 >
Докладът на ЕК: Предизвикателствата към съдебната система си остават
Източник: Shutterstock
Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни, цитиран от БНР. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили.

Като конкретен пример се дава отмяната от Конституционния съд на закона за отчетността на главния прокурор и неговите заместници.

"В резултат стои предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор", се подчертава в документа.

Остава и загрижеността за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за конституция. Посочва се, че  главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на ВСС продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил през април миналата година.

Има и безпокойство за назначенията на съдиите на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват по прозрачна процедура.

От институцията отчитат, че дигитализирането на правосъдието все още е назад. Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация. Отново се отбелязва ниският процент на окончателните присъди по високите етажи на властта.

Пандемията засегна икономически медийния плурализъм и защитата на журналистите, особено в регионалните медии, но няма специфични мерки в тяхна подкрепа, се казва в доклада. Отчита се също, че е стеснено пространството за гражданското общество.

В текста не се споменават американските санкции по закона "Магнитски", наложени срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ