Радев смята, че Гешев трябва да подаде оставка

Този път партиите нямат право на грешка, казва президентът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 July 2021 11:48 >
Радев смята, че Гешев трябва да подаде оставка
Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност. Този път те нямат право на грешка, заяви президентът Румен Радев пред журналисти във Варна, предаде БГНЕС. Според президента оставката на главния прокурор Иван Гешев ще бъде в полза на гражданското общество.
 
Вчера правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор заради нарушения на етичните норми.

Радев посочи като мотиви, че "оглушителното мълчание за вихрещата се корупция на най-високи места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха световните медии, за харчените на тъмно публични средства, докато в същото време прокуратурата удобно клеветеше неудобните, делегитимира самата прокуратура и главния прокурор".

Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която поставих за начало на демонтажа на порочния модел и работа в интерес на обществото, заяви още президентът. Той е категоричен, че съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и морални принципи. Обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу порочния управленски модел, да представят в диалог конкретни решения, а не оправдания, подчерта Радев.

Ако се стигне до нови избори и ново служебно правителство, мое право е да посоча състав на кабинет. Ако се предложи от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно правителство, това е съвсем друго, коментира Радев.

Това звучи добре като теория. Но редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. Партиите трябва да излъчат ясни политически позиции, чрез позициите, които те определят. Крайно време е партиите да поемат политическа отговорност, хората не гласуват за този служебен кабинет, заяви Румен Радев.

Той съобщи, че ще започне консултациите с парламентарно представените групи възможно най-бързо, но кога ще връчи първия проучвателен мандат зависи от партиите.

"Този път те нямат право на грешка", предупреди държавният глава.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ