Янаки Стоилов поиска ВСС да отстрани Гешев

Основанието е сигнал от вътрешния министър, а решение ще има на 22 юли

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 July 2021 19:08 >
Янаки Стоилов поиска ВСС да отстрани Гешев
Правосъдният министър Янаки Стоилов ще предложи на Висшия съдебен съвет да смени главния прокурор Иван Гешев, стана ясно на пресконференция на министъра. По думите му това ще е първата точка от дневния ред на заседанието на ВСС, насрочено за 22 юли.

Като основание за предложението си министъра посочи сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, че главният прокурор е допуснал нарушения. Атаките на Рашков срещу Гешев не са от вчера и включват комплексни оплаквания за липса на съдействие и реакция от страна на прокуратурата при взаимодействието с вътрешното министерство.

Датата на заседанието на ВСС е така подбрана, че то да се случи два дни след доклада на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона.  

Първата реакция на прокуратурата бе чрез говорителя на главния прокурор Сийка Милева да определят хода на министъра като пиар с цел да извлече политически дивиденти. След това обаче от държавното обвинение обявиха, че главният прокурор е поискал с писмо от съдебния съвет да публикува сигнала на вътрешния министър. Той бил "11 страници и приложенията от 108 стр., представляващи "преглед на печата" и прессъобщения на прокуратурата".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ