Прокуратурата пита КЕВР реални ли са новите цени на тока и парното

Върховната административна поркуратура търси сметка как са утвърдени новите тарифи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 July 2021 10:51 >
Прокуратурата пита КЕВР реални ли са новите цени на тока и парното
Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да прецени дали са нужни промени в правилата за определяне на цената на топлинната енергия и да изясни как са утвърдени повишените цени на тока.Според съобщение на институцията до медиите, ВАП още на 28 юни е образувала преписка по публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическата енергия. Те навеждали на данни за неправомерно увеличение на цената на парното. Освен това се слага акцент върху обстоятелството, че действащата наредба за регулиране на цените създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.


От прокуратурата са констатирали още, че покачването на цените за топлинна енергия от 1 юли е в противоречие със Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране на защитата на интересите на потребителите.

Заради значимия обществен интерес от ВАП искат от председателя на КЕВР Иван Иванов да отговори в кратък срок - предприети ли са действия, и какви са те, за промяна в подзаконовите актове във връзка с цените на топлинната енергия.

В края на миналата седмица със свои решения КЕВР вдигна цената на тока средно за страната с 4,40%, а на парното - средно с 16,23%.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ