Разведряване: САЩ и Русия връщат посланиците си

Двете държави ще започнат консултации по темата киберсигурност

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 June 2021 19:12 >
Разведряване: САЩ и Русия връщат посланиците си
Източник: Gulliver photos/Getty images
На пресконференция в Женева след срещата на върха с американския си колега Джо Байдън, руският президент Владимир Путин заяви, че двамата са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им, съответно в Москва и Вашингтон, предадоха световните агенции, съобщи БТА. Русия прибра посланика си Анатолий Антонов през март в Москва, а през април американският посланик Джон Съливан се върна във Вашингтон след налагането на поредните санкции от САЩ върху Русия.

"Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва съответно американския посланик и във Вашингтон съответно руския посланик, ние се договорихме, че този въпрос е решен", заяви Путин.

Президентът на САЩ Джо Байдън напусна вила "Ла Гранж" в Женева след разговорите си с президента на Русия Владимир Путин. Американският лидер отпътува от мястото в президентския автомобил, който го чакаше до входа повече от 10 минути. Преди да седне в колата, Байдън се усмихна на журналистите и вдигна палец, което мнозина възприеха като положителен знак, предаде Ройтерс.

Владимир Путин заяви, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ. Той добави, че двете страни са отговорни за стратегическата ядрена стабилност. Руският президент съобщи също, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността.

Руският президент посочи, че извършени кибератаки срещу Русия, идват от САЩ. Путин освен това каза, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика, предаде Франс прес. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив, двете страни трябва да си сътрудничат.

Срещата на президентите на Русия и САЩ в Женева беше първата след встъпването в длъжност на Байдън и продължи над 3 часа. Двете делегации се срещнаха първо в тесен състав, в който влизаха двамата президенти и външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън, както и двама преводачи.

От американска страна делегациите в разширен състав включваха Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис. От руска страна делегацията включваше Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и Песков.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ