Путин и и Байдън се срещат днес в Женева

В 5 часа разговори те ще обсъдят киберсигурността, Украйна, човешките права и ядрените оръжия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 June 2021 09:37 >
Путин и и Байдън се срещат днес в Женева
Източник: Shutterstock
Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, ще се срещнат днес в швейцарския град Женева, съобщава БТА. Това е първата им среща на четири очи, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом. Тя ще се състои на фона на засилено напрежение между Москва и Вашингтон. Очакванията не са големи, но и двамата президенти се надяват срещата да доведе, ако не до друго, то поне до стабилност и предсказуемост в отношенията между техните страни, които са геополитически опоненти, отбелязва Ройтерс.

Лидерите на САЩ и Русия ще разговарят в луксозната вила "Ла Гранж" на брега на женевското езеро. Срещата им се очаква да продължи четири - пет часа с прекъсвания. Не е предвиден общ обяд, няма да има и съвместна пресконференция. И Байдън, и Путин ще говорят след срещата поотделно пред журналисти.

Разговорите им ще се водят в библиотеката на елегантното имение и ще започнат около 13 часа местно време. Първи в "Ла Гранж" ще пристигне Путин, а малко по-късно и Байдън. Те ще бъдат приветствани от швейцарския президент Ги Пармлен.

В първата част от разговорите ще участват двамата президенти, външните министри - Антъни Блинкън и Сергей Лавров, и преводачите, а после те ще продължат в разширен формат, предаде Ройтерс.

Очаква се Байдън да обсъди с Путин киберсигурността, Украйна, предполагаемата руска намеса в избори в САЩ и нарушенията на човешките права в Русия, съобщи Белият дом. Вашингтон редовно критикува Москва по въпроса за човешките права и потъпкването на демокрацията, изразяващо се в репресии срещу опозицията. САЩ също така призовават за освобождаване от затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

Байдън и Путин вероятно ще обсъдят и контрола върху ядрените оръжия. Двете най-големи ядрени сили са склонни да разговарят, за да се гарантират стабилни отношения във военната област. През февруари Русия и САЩ се договориха да удължат с пет години срока на действие на договора Нов СТАРТ, ограничаващ броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които всяка страна може да разполага.

По въпроса за Украйна не се очаква някакъв съществен напредък. Путин е категоричен, че Русия решително се противопоставя на идеята Украйна да се присъедини към НАТО.

Очаква се двамата да постигнат споразумение за връщане в САЩ и Русия на посланиците Анатолий Антонов и Джон Съливан, които бяха извикани за консултации, след като Байдън нарече Путин "убиец" и последва остра реакция на Москва. Ако американският и руският президент се договорят посланиците да се върнат към изпълнение на задълженията си, това ще е сигнал, че е постигнат известен напредък към подобряване на отношенията между двете страни.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ