Държавните фирми проверяват договорите си за връзки със санкционираните по закона "Магнитски"

Министерствата пращат указания за контракти, свързани с Пеевски, Божков и др.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 June 2021 13:33 >
Държавните фирми проверяват договорите си за връзки със санкционираните по закона "Магнитски"
Асен Василев
Продължава работата във връзка с решението на Министерски съвет по отношение на други лица, които са били в управителни, контролни органи или съдружници и продължават да имат връзка със санкционираните по закона "Магнитски" лица. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев на брифинг в Министерския съвет, съобщи БТА.

От всички министерства са дадени указания всички предприятия с над 50 процента държавно участие, както и всички структури, да огледат съществуващите договори и взаимовръзки, каза Василев и допълни, че все още няма обратна връзка какви и колко такива договори съществуват.


"Това, което сме направили с решение на Министерския съвет, е изключително тясно. То е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, в закона за противодействие на корупцията. Причината да е толкова тясно е да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. В закона за обществените поръчки има много ясно изключение, ако една обществена поръчка би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Ние смятаме, че решенеито на Министерския съвет е напълно в границите на закона", коментира Василев.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ