Ваксинираните - без маски в малки пространства на закрито

Ограничението отпада идната седмица

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 June 2021 11:49 >
Ваксинираните - без маски в малки пространства на закрито
Ваксинираните срещу COVID-19 няма да са длъжни да носят предпазни маски на закрито в малки търговски обекти, в малки колективи, в зали на закрито, във фризьорски салони, каза заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БТА. Това засяга както посетителите, така и работещите в малките пространства на закрито. 

Доказването на ваксинирането ще се извършва чрез сертификата, като са валидни и двата вида - издаваният досега и новият европейски вариант на документа, уточни Златанов.

Носенето на маски ще остане задължително за големите търговски обекти, в административните сгради, тъй като контролът там ще бъде труден, в градския транспорт, както и при невъзможност за спазване на дистанция на открито. Контролът ще се извършва от регионалните здравни инспекции, общински служители и полиция.


Заповедта предстои да бъде издадена най-късно във вторник.

Тази стъпка се предприема, тъй като заболеваемостта в България е под 50 на сто хиляди души, а страната ни е на 23 място в ЕС. Вероятността ваксинираните да предават заразата е много малка.


Ще се запази изискването за спазване на метър и половина дистанция, както и изискването за заемане на половината от капацитета на закрити зали.Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ