Беларус отклони принудително самолет за да арестува журналист

На борда е имало български гражданин, а България определи случилото се като абсолютно неприемливо нарушение на международното право

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 May 2021 10:02 >
Беларус отклони принудително самолет за да арестува журналист
Виден опонент на беларуския президент беше арестуван вчера, след като пътническият самолет на Ryanair, с който пътувал от Атина за Вилнюс, бе отклонен към Минск след съобщение за бомбена заплаха - инцидент, окачествен от опозицията и западни представители като операция за отвличане на журналистът Роман Протасевич, организирана от беларуското правителство, предаде Асошиейтед прес. Опозиционерът е с повдигнати обвинения от властта в Беларус, които могат да му донесат 15 години затвор.

"Видях този беларуски младеж и приятелката му, които седаха зад нас. Той направо откачи, когато пилотът съобщи, че самолетът се отклонява към Минск. Каза, че там го очаква смъртно наказание", разказва пасажерът Мариус Руткаускас, след като самолетът пристига във Вилнюс след няколко часа престой на международното летище в беларуската столица.

Сайтове за проследяване на полети показаха, че самолетът е бил на около 10 км от литовската граница, когато е бил отклонен. Информацията за случилото се е противоречива, отбелязва АП. Присслужбата на президента Лукашенко съобщи, че самият той е наредил изтребител МиГ-29 да ескортира авиолайнера, след като бил информиран за бомбената заплаха. Заместник-командващият ВВС ген.-майор Андрей Гурцевич твърди, че екипажът на самолета взел решението да кацне в Минск. Но авиокомпанията заяви в официална декларация, че беларуският въздушен контрол дал инструкцията да се отклони към Минск. Според беларуската президентска канцелария бомбената заплаха е получена, когато самолетът бил над територията на Беларус. По-късно авиационни служители заявиха, че на борда не са намерени взривни вещества.

Пътниците бяха свалени от самолета в Минск. След пристигането във Вилнюс министърът на отбраната Арвидас Анусаускас съобщи, че приятелката на Протасевич и още четири човека не са се качили обратно.

"Ние ще открием кои са другите четирима, които не са пристигнали с останалите. Литва започна разследване, за да установи какво точно се е случило на този самолет", написа той във Фейсбук.

Принудителното отклоняване, предизвика остри реакции по света, предаде БНР.

Възможността за обсъждане на нови санкции срещу Беларус бе включена извънредно в дневния ред на Европейския съвет. Американското правителство порица остро действията на Минск. Държавният секретар Антъни Блинкън настоя за незабавното освобождаване на Роман Протасевич.

„Искаме незабавното му освобождаване. Този шокиращ акт на режима в Беларус застраши живота на повече от 120 пътници, включително американски граждани", изтъкна Блинкън. Подкрепяме свикването възможно най-скоро на съвета на Международната организация за гражданска авиация, посочи той.

Съединените щати си сътрудничат тясно с партньори, включително с Европейския съюз, във връзка с реакцията на инцидента с журналиста Роман Протасевич, основател на канала NEXTA Telegram, признат за екстремистки в Беларус, съобщиха от Вашингтон.

От външното министерство в София информираха, че на борда на самолета е имало български гражданин и заявиха, че България определя случилото се като абсолютно неприемливо нарушение на международното право.

Литва започна разследване. Властите във Вилнюс съобщиха, че предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците.

Литва възнамерява да предложи значително разширяване на санкциите срещу властите в Беларус заради принудителното отклоняване на самолета и ще поиска и обявяването на въздушното пространство на страната за небезопасно за граждански полети, заяви литовският президент Гитанас Науседа. Той поиска освобождаването на задържания журналист Роман Протасевич и определи случилото се като акт на държавен тероризъм.

Литовският външен министър Габриелиус Лансбергис обсъди въпроса за самолета с помощник държавния секретар Филип Рийкър. Министърът призова за твърд отговор от страна на Запада. Междувременно външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичус заяви, че въздушното пространство на Беларус трябва да бъде затворено за всички международни полети.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ