Николай Стайков взе голямата награда за разследваща журналистика "Радостина Константинова"

Отличени са също Миролюба Бенатова, Даниела Костадинова и Виктория Симеонова

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 May 2021 09:25 >
Николай Стайков взе голямата награда за разследваща журналистика "Радостина Константинова"
Николай Стайков
„Осемте джуджета“ на Николай Стайков от Антикорупционния фонд печели голямата награда за журналистическо разследване на фондация „Радостина Константинова“. Наградите бяха обявени в навечерието на 24 май – празникът на българската азбука и нейните създатели братята Кирил и Методий.

За поредна година жури от водещи български журналисти – Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова, оцени най-смелите и злободневни разследвания в електронните и печатни медии. Номинирани бяха 25 разработки на колеги, излъчили или публикували материалите си в сайтове, телевизии, радиа и печатни медии в периода 1 май 2020 – 30 април 2021 година, а важността на поставените проблеми и високото качество на разследванията направиха съревнованието интересно и оспорвано.

„Осемте джуджета“ грабна призана името на Радостина Константинова с разкритията си за рекет и кражба на бизнес, извършени с помощта на представители на изпълнителната и съдебната власт. През миналата година авторът му Николай Стайков спечели една от наградите на фондацията за друго свое разследване – „Липсващите имена по делото КТБ“.

Награда спечели и Миролюба Бенатова за разследването си за МБАЛ „Лозенец“ и източването на здравната каса чрез фалшиви болни по скъпоструваща пътека за тромбоза, излъчено в предаването „Алтернативата“ на ТВ1.

Трето място си разделиха Даниела Костадинова за „Злоупотреби по проект, финансиран от ЕС“ по БНР и Виктория Симеонова – за разследването „ Финансовата пирамида „Глобал Маркетс“ завлича хора с колосални суми“ по www.gospodari.com

„Благодаря на всички журналисти, които участваха в конкурса и които отново показаха, че разследващата журналистика е сила и коректив на недъзите на обществото ни“, каза д-р Мария Вангелова, председател на фондацията. Тя поздрави журито за професионално свършената работа и им благодари за ангажираността и отделеното време.

И тази година фондация „Радостина Константинова“ ще отпусне едногодишна стипендия на студент по журналистика. Стипендиантът е Михаил Петров Петров, III курс, журналистика, ФЖМК, Софийски университет.

 

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ