Пеевски, Гергов, Домусчиев, Вълка и Самуилов с огромни кредити от ББР

Държавата вече е собственик на 100% от акциите на ББР и може да смени надзора ѝ

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 May 2021 18:35 >
Пеевски, Гергов, Домусчиев, Вълка и Самуилов с огромни кредити от ББР
Министерството на икономиката обяви осемте фирми, за които служебният министър Кирил Петков заяви в неделя, че са получили близо 1 млрд. лв. кредити от Българската банка за развитие. Междувременно държавата вече е собственик на 100% от акциите на ББР, което ще даде възможност на министъра да смени надзора ѝ. 

Три от едрите кредитополучателки са взели над 140 млн. лв. Това са „Слънчев ден” АД, която сега е собственост на пловдивчанина Георги Палийски, но кредитът е отпуснат по времето, когато курорта притежаваше неговият съгражданин и бивш местен соцлидер Георги Гергов.

Другата филма с тлъсто кредитиране е „Благоевград – БТ” АД, на Делян Пеевски.

Третата е „Родуей кънстракшън” АД, свързвана с Румен Гайтански-Вълка. Според публикации в медиите отпуснатите от ББР през през 2019 г. 150 млн. лв. отиват чрез фиктивни сделки в друга фирма на Гайтански.

„Маркет инвестмънт” АД („Техномаркет”) е получила над 115 млн. лв. от Банката за развитие. След краха на КТБ тя е собственост на Делян Пеевски.

Над 115 млн. лв. е получила и друга, свързана с Пеевски фирма -  „Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД. Тя притежава петзвезден хотел в Халкидики, Гърция.

Над 60 млн. лв. е получило Параходство БМФ на Кирил Домусчиев.

Подобна сума има и „Транспект” АД, създадена да обедини автобусните превозвачи „Юнион Ивкони” и „Етап груп”.

С над 60 млн. кредит от ББР е и „Инса ойл” ЕООД на търговеца на горива Георги Самуилов. Той е свързван в медиите с Домусчиев и Пеевски.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ