В ГЕРБ се притесниха от рокадите във властта

Тома Биков видя зад промените дългата ръка на олигархията извън страната

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 May 2021 16:49 >
В ГЕРБ се притесниха от рокадите във властта
Източник: ПП ГЕРБ
ГЕРБ обяви на брифинг силните си притеснения от рокадите в администрацията през последните 48 часа, съобщи БТА. Финансовият министър в кабинета "Борисов" 3 Кирил Ананиев разкри, че като служебен финансов министър в първия служебен кабинет на президента Румен Радев е бил подложен на натиск да уволни ръководителите на НАП и на "Митници", но е отказал.

Нови назначения и уволнения на висши чиновници

Като член на първия кабинет Радев ми постави две основни задачи - незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и "Митници", отговорът ми беше - първо ще ме уволните мен, каза Ананиев. Второто искане, продължи той, при бюджет, приет няколко седмици по-рано, да осигуря без източник бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лв. Това, подчерта бившият министър, довежда ли до финансова стабилност, за да ни обвиняват сега, че държавата не може да осигури разходите по бюджета до края на тази година.

Според информацията, с която той разполагал, след последните рокади напрежението в НАП и "Митници" нараства. Силно сме притеснени от това, което се случва през последните 48 часа от управлението на служебния кабинет, изтъкна Ананиев. Свидетели сме, посочи той, че през последните 24 часа без необходимия анализ и експертиза политически бяха уволнени ръководители на възлови агенции - НАП, "Митници", което може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет.

Той предупреди, че може да се стигне до тегленето на нов дълг и дългова спирала. Ананиев добави, че при първия служебен кабинет на Радев е имало около 100 млн. лв. намаление на приходите от акцизи.

Проблемът е, че служебното правителство не носи политическа отговорност, то е назначено с една основа цел - да проведе и организира честни избори, коментира Тома Биков. С какво, попита той, смяната на шефовете на НАП и "Митници" ще помогне за честността на вота. Целта е онази част от олигархията извън страната да върне позициите си в администрацията и управлението на държавата, смята той. Служебният финансов министър трябва да отговори кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП, бил ли е, живял ли е той в Дубай, защо е сменен шефът на инспектората към МВР, попита Биков. По думите му, явно това са най-големите проблеми на това правителство. Което се случва, добави той, разрушава нормалния ритъм на работа и тези, които ще се облагодетелстват, няма да са малкият и средният бизнес.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ