ВСС ще прави анализ на работата на спецсъда и спецпрокуратурата

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 May 2021 13:12 >
ВСС ще прави анализ на работата на спецсъда и спецпрокуратурата
С 18 гласа "За" и трима "против" пленумът на Висшия съдебен съвет гласува декларация, свързана с внесения в разпуснатия вече парламент законопроект за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Текстовете не стигнаха до второ четене в НС.
Декларацията в защита на спецмагистратите беше предложена от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова, предаде БТА.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи да бъде направен анализ за резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура - от създаването им до момента. Той дори свика и следващо заседание на Пленума следващия четвъртък. Тогава ще бъдат одобрени критериите и показателите, по които ще бъде направен анализът, който трябва да е готов за два месеца.

Дискусията по декларацията, която претърпя леки корекции на първоначалния вид, продължи два часа. Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи документа. С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им, анализира решение на КС Панов. Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, заяви, че тя е израз на съпричастност. Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм, посочи тя.

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции. В момента по дела и разследвания са блокирани над три млрд. лева. Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата, каза Гешев и припомни, че ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало. Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората, посочи главният прокурор.

Преди началото на заседанието на ВСС Стоилов обяви, че твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства в арестите с известни бизнесмени ще бъдат проверени от Министерството на правосъдието, но поиска повече конкретика. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ