Магьосниците от Армагедон може да се върнат

Ускорението на ядрената програма на Китай трябва да притеснява американските власти

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 May 2021 10:28 >
Магьосниците от Армагедон може да се върнат
Мобилната междуконтинентална балистична ракета Dongfeng-41 може да удря цели в САЩ.
Ядрените оръжия са може би последното нещо, за което администрацията на Байдън иска да се притеснява в момента. Но предвид агресивните усилия на Китай и Русия да създадат нови системи и застаряващите стратегически сили на САЩ, магьосниците от Армагедон (препратка към книгата със същото име от Фред Каплан) могат да се завърнат, пише колумнистът Дейвид Игнатиус в The Washington Post.

Постиженията на Китай и Русия бяха подчертани в годишната оценка на заплахите, публикувана миналия месец от разузнавателната общност на САЩ. В нея се посочва, че Китай планира да удвои ядрения си арсенал през следващото десетилетие, което ще бъде „най-бързото разрастване ... в историята му“. Оценката също така предупреждава, че Русия остава най-близкият съперник на Америка, тъй като „разширява и модернизира ядрените си способности“, каза авторът, припомняйки разгръщането на Китай на мобилната междуконтинентална балистична ракета Dongfeng-41, която е базирана на камион, и която може да удря цели в САЩ, както и за мобилната ракета със среден обсег Dongfeng-26, при която е възможна „бърза смяна на конвенционални и ядрени бойни глави“.

За американските командири това означава, че при криза Китай ще има стотици трудно откриваеми камиони, движещи се по магистралите му, някои с ядрено оръжие, а други не - и ако ракетите бъдат изстреляни, САЩ вероятно няма да знаят къде или кои. А това, както са казвали стратегите от Студената война, „дестабилизира“.

Русия също модифицира катастрофалните си сценарии“, отбелязва Игнатиус, позовавайки се на обръщението на президента Владимир Путин към Федералното събрание на 21 април, в което той се похвали, че Русия вече има нова хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета „Авангард“, хиперзвукова противокорабна ракета „Циркон“ и ядреното торпедо „Посейдон“, способно да унищожи крайбрежни градове. Всички тези оръжия могат да стигнат до местоназначението си за много кратко време и да ударят американската ПРО. Те също така дестабилизират баланса на страха.

Междувременно Пентагонът обмисля как да замени 50-годишната си ракетна технология Minuteman, една от триадата на стратегическите сили на САЩ. Сенатор Ангъс Кинг, който председателства подкомисията на Сената, която наблюдава стратегическите сили, каза след посещение на ракетен силоз в Северна Дакота миналия уикенд: "Как бихте се чувствали, ако оцеляването ви зависи от колата, която сте купили през 1970 г.?"

Предварителният отговор на Пентагона е нов базиран на силоз стратегически възпиращ фактор."Бих казал, че съм убеден, но не съм напълно убеден, че това е отговорът", каза Кинг пред репортери след посещението си. Някои други анализатори твърдят, че вместо това САЩ  трябва да подражават на Китай, да създадат своя собствена мобилна система, въпреки че е съмнително, че някоя държава би приветствала този ядрен керван повече сега, отколкото когато беше предложен за първи път през 80-те години.

Авторът припомня, че въпреки че Байдън се съгласи да удължи договора СТАРТ III с Русия за ограничаване броя на бойните глави на всяка държава, но този договор не се отнася за Китай и това е проблемът. Пекин не иска да говори за ограничаване на ядрените си сили, докато достигне паритет със САЩ и Русия. Защо Китай се движи толкова бързо, отхвърляйки старата си доктрина за "ограничено сдържане" и удвоява ядрената си сила? Американските анализатори не са сигурни, но някои вярват, че китайците искат да направят усилията на САЩ да защитят Тайван изключително скъпи във военно отношение. Пекин иска евтина лесна разходка до Тайпе, а не кърваво нападение. "Последното нещо, за което Китай мисли, е десантно нахлуване в Тайван “, казва в интервю Кристофър Джонсън, бивш старши анализатор на ЦРУ за Китай, а сега главен изпълнителен директор на China Strategies Group, консултантска фирма за политически рискове. Той отбелязва, че Китай е намалил наполовина броя на ракетите с малък обсег срещу Тайван, но е увеличил броя на ракетите способни да атакуват американските бази в Гуам и Япония.

Ускорението на ядрената програма на Китай притеснява американските анализатори. По време на Студената война САЩ и Русия мислеха по сходен начин за ядрените оръжия и възпирането. Лидерите на двете страни бяха наясно с ужасите на ядрената война и търсеха предсказуемост и стабилност в ядрена политика. В Китай няма такъв подход за мислене за немислимото.

Днес Русия и Америка имат редица сериозни проблеми, но те знаят как да говорят за контрол на оръжията. Въпреки че администрацията на Байдън мисли за създаването на ново поколение оръжия на Страшния съд, тя трябва да седне и да започне да говори с Китай за стратегическите сили, което става все по-актуално всеки ден, смята Дейвид Игнатиус.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ