БСП връща мандата, без да "тупа топката"

Няма смисъл да удължаваме с 5 дни живота на парламента, смята Корнелия Нинова

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 May 2021 18:41 >
БСП връща мандата, без да "тупа топката"
БСП ще върне веднага мандата за съставяне на правителство, който президентът Румен Раден ще и връчи на 5 май в сряда. След над тричасови дискусии на съвместен пленум на Националния съвет на партията и нейната парламентарна група със 108 гласа "за" и 5 "въздържал се" бе прието предложението на Изпълнителното бюро за отказ от съставяне на правителство.

На заседанието са разглеждани три варианта - връщане на мандата, приемане на мандата с премиер Корнелия Нинова и опит за съставяне на експертен кабинет с хоризонт за работа до края на годината.

Лидерката на социалистите е успяла да убеди колегите си, че в 45-ото Народно събрание няма условия за съставяне на правителство и няма нужда да се губят 5 работни дни, или една календарна седмица в опит за реализиране на проучвателния мандат за кабинет. Повечето партии предварително отказаха подкрепа за кабинет с мандата на БСП, а в същото време има опасност той да бъде подкрепен от ГЕРБ, което пък  Столетницата категорично не желае. Според Нинова би имало смисъл да се удължи живота на парламента да работи още 5 дни, но тя не вижда какво той би могъл да свърши, след като прие промените в Изборния кодекс и прати плана за развитие в Брюксел. Според нея е време президентът да състави служебно правителство, да разпусне парламента и през юли да се произведат предсрочни парламентарни избори.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ