Енергийна трансформация: Заплашен ли е руския икономически модел?

Русия и Германия искат да работят в тясно сътрудничество по горивото на бъдещето, но трябва да преодолеят четири препятствия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 April 2021 14:20 >
Енергийна трансформация: Заплашен ли е руския икономически модел?
Източник: Shutterstock
Русия и Германия искат да работят в тясно сътрудничество по водорода, горивото на бъдещето, но за това е необходимо да се преодолеят четири препятствия“, пише германското издание Handelsblatt.

Зелено, синьо, жълто или тюркоазено - бъдещето на Русия като доставчик на суровини зависи от тази игра на цветове, която обозначава различни начини за производство на водород.

Но Европейският съюз (ЕС), който иска да стане неутрален към климата до 2050 г., настоява за зелен водород, произведен с помощта на електричество от възобновяеми източници. Следователно Русия, която все още получава половината от държавните си приходи от нефт, газ и въглища, рискува да загуби този икономически модел. Това беше посланието на руско-германската конференция за суровини, която се проведе в Лайпциг в четвъртък, и на която високопоставени държавни служители обсъдиха бъдещето на германско-руското енергийно партньорство.

Първото препятствие: начинът за получаване на водород

„Ще ни е необходим природен газ като преходна технология, дори в малко по-голяма степен през следващите няколко години,“ каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер. Но обръщайки се към руските правителствени служители, политикът от ХДС добави: „В другия край на моста са възобновяеми енергийни източници и зелен водород. На първо място, водородът, произведен с ядрена енергия, би бил "напълно неприемлив" за Германия“, каза той.

Той се противопостави на руския вицепремиер Александър Новак, който отговаря за енергийната политика, и който заяви, че Европа„ не трябва да допуска енергиен колапс. Русия, каза той, може да предложи чисти технологии за изкопаеми горива. Днес енергийният баланс на Русия вече е 40% чиста енергия, но това включва и ядрената и хидроенергията, поради което Москва залага на "син", "тюркоазен" и "жълт" водород.

Второ препятствие: политическа конфронтация

Лидерството на Русия в производството на водород също е възпрепятствано от бързо влошаващите се отношения между Русия и ЕС. "Сега те са белязани от почти ежедневни нови взаимни експулсирания на дипломати, шпионски скандали и санкции", каза Андрей Гуриев, главен изпълнителен директор на "ФосАгро", един от най-големите производители на торове в света.

Без да посочи името на лидера на руската опозиция Алексей Навални, който беше отровен от руските специални служби и осъден на много години затвор, Алтмайер отбеляза, че„ се случват инциденти по хуманитарни въпроси, които затрудняват решаването на съществуващите проблеми “.

Фактът, че Германия и ЕС„ ще спрат да купуват изкопаеми горива не по-късно от 2050 г., може да има значителни последици за политиката на сигурност. Това беше изтъкнато и от Михаел Клор-Берхтолд, ръководител на Департамента по икономически въпроси и устойчиво развитие на Германското външно министерство.

"Руската страна приема" геополитическите рискове много сериозно ", каза Владимир Литвиненко, ректор на Петербургския минен университет, който е научен съветник на президента Владимир Путин. Според него отговорност за това носи западният „военно-индустриален комплекс“.

Третото препятствие: новата европейска политика за климата

Малко по-малко войнствена е друга причина за евентуална конфронтация между Русия и ЕС: предложеният от Брюксел данък за граничен въглерод (CBAM). Според него чуждестранните износители ще трябва да плащат подобни такси за емисиите на CO2 под формата на данък върху техните стоки при внос в ЕС, тъй като и европейските производители плащат за своите емисии на CO2.

Междувременно Маркус Едерер, посланик на ЕС в Москва, имаше„ впечатлението, че някои руски политици водят по-ожесточена борба срещу CBAM, отколкото срещу изменението на климата.

Четвъртото препятствие: руското господство над пазара

Дали Русия ще навлезе на пазара на ЕС с подходящо сертифициран водород е под въпрос и поради друга причина: В ЕС някои са много заинтересовани да не заменят съществуващата газова зависимост от Русия с водородна зависимост, каза Карен Пител, ръководител на енергийния отдел Център, климат и ресурси в Мюнхенския институт за икономически изследвания IFO. Експертът по климата определи целта на Русия за намаляване на емисиите на CO2 само с 30% до 2030 г., като "не особено амбициозна".

Русия има само два големи шанса: според Пител Германия няма да приеме водород, ако се произвежда от ядрена енергия. Но такъв водород, както и водородът, произведен от природен газ, има" други възможности за износ, защото другите държави за разлика от ЕС, не разчитат изключително на зеления водород.

Това е подчертано и от руски служители, които очакват развиващите се страни да не могат да разчитат на по-скъпия зелен водород. Освен това, както отбеляза Клаус-Дитер Маубах, главен изпълнителен директор на енергийната компания Uniper, Русия има конкурентно предимство в друга област : това са "огромните запаси от прясна вода, които са важни за производството на водород.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ