Над 1000 задържани по време на масови протести в подкрепа на Навални

Основното искане е на опозиционерът, който е в затвора, да бъде осигурена адекватна медицинска помощ

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 April 2021 08:43 >
Над 1000 задържани по време на масови протести в подкрепа на Навални
Източник: Shutterstock
Повече от 1000 души са задържани по време на протестите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални в десетки градове на Русия, съобщи правозащитната групата за наблюдение ОВД-Инфо. Най-много са задържаните в Санкт Петербург- над 350.

Основното искане е на Навални, който е в затвора, да бъде осигурена адекватна медицинска помощ.

Неразрешени от властите протести в защита на Навални бяха обявени в 42 града на Русия. В тях са участвали над 14 хиляди души, твърди руското вътрешно министерство. Според демонстрантите броят им е многократно повече.

Многохилядно шествие се проведе в центъра на Москва. Според  полицията в руската столица участниците са били около 6 хиляди. Въпреки опасенията на демонстрантите органите на реда не предприеха никакви действия и протестът премина като цяло мирно.

Протестиращите скандираха „Русия ще бъде щастлива“, „Свобода за Навални“ и „Свобода за политическите затворници“.

По-рано районът около Кремъл беше отцепен от органите на реда. Според участници в протеста много хора не са излезли на улицата днес, страхувайки се от репресии, каквито се наблюдаваха по време на предишни подобни акции.

Правозащитната организация ОВД-Инфо съобщава за 20 задържани в Москва. За извършени масови арести - на над 350 души, обаче беше съобщено в Санкт Петербург късно вечерта.

Още преди обед превантивно бяха арестувани прессекретарят на Навалини Кира Ярмиш и юристът на основания от него Фонд за борба с корупцията Любов Собол.

Алексей Навални обяви на 31 март безсрочна гладна стачка и обвини затворническата администрация, че не му осигурява адекватно лечение.

Личният лекар на Навални Анастасия Василиева определи състоянието му състояние като критично и предупреди, че той е застрашен от бъбречна недостатъчност и внезапно спиране на сърцето.

Същевременно беше съобщено, че четирима лекари извън руската затворническа система са посетили вчера  Навални и не са открили сериозни здравословни проблеми. Това предаде агенция "Новости".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи задържането на привърженици на Алексей Навални преди планираните протести в Русия като действие "достойно за съжаление".

"Властите трябва да зачитат правото на събирания, написа Мишел в "Туитър" и призовава да бъде осигурена необходимата и качествена медицинска помощ на Навални, както и той да бъде пуснат от затвора.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ