Авиокомпаниите пред загуба от близо 50 млрд. долара през тази година

Северноамериканските компании ще се справят по-добре от европейските, благодарение на възстановяването на вътрешния пазар

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 April 2021 09:31 >
Авиокомпаниите пред загуба от близо 50 млрд. долара през тази година
Източник: Shutterstock
Очаква се през тази година авиокомпаниите да загубят 47,7 милиарда долара, тъй като секторът продължава да се мъчи да се възстанови от коронавирусната пандемия, заяви в сряда Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), като това е по-лоша прогноза от предходната, съобщава Франс прес.

През декември IATA прогнозира нетни загуби за сектора след облагането с данъци в размер на 38 млрд. долара.

В същото време обаче днес IATA леко повиши прогнозата си за глобалния въздушен пътнически трафик, заявявайки, че през 2021 г. той ще достигне 43 процента спрямо нивата преди пандемията.

"Финансовите резултати ще бъдат по-лоши и по-изменчиви тази година, отколкото очаквахме в нашата прогноза от декември, поради трудности при контролирането на вариантите на коронавируса и по-бавна ваксинация в някои региони“, се посочва в доклад на международната асоциация.

През миналата година авиокомпаниите загубиха над 126 млрд. долара, тъй като кризата с Covid-19 накара държавите да поставят в локдаун редица градове, да затворят граници и да забранят международните полети.

Според IATA Северноамериканските авиокомпании ще се справят по-добре, отколкото се смяташе досега, като в рамките на тази година ще понесат загуби за 5 млрд. долара вместо за 11 млрд. долара благодарение на възстановяването на вътрешния пазар там.

Перспективите пред авиосектора в Европа обаче се влошиха поради по-бавната ваксинационна кампания на стария континент и по-малкото облекчаване на международните ограничения за пътуване.

Според новата прогноза на IATA, европейските авиокомпании вече са изправени пред загуби от 22 млрд. долара през настоящата година в сравнение с декемврийската прогноза за 12 млрд. долара.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ