Все повече трениращи се интересуват от правилното хранене

Пламен Енев
Пламен Енев / 20 April 2021 07:34 >
Все повече трениращи се интересуват от правилното хранене
Красимир Петров се занимава професионално с фитнес от 15 години като спортист и треньор. Бил е инструктор в Казанлък, София и Пловдив, в момента е персонален треньор в „Максифит“ във Варна. Собственик е на платформата easyfit, в която се предлагат тренировъчни режими и хранителни програми. Има лиценз за фитнес инструктор и е преминал курс по диетология.

Как се промениха посетителите на фитнес залите през последните години?

Спортуващите са много повече от преди. Аз направих първия фитнес в Казанлък преди 15 години със заварявани уреди, в който идваха само най-големите ентусиасти. Сега в този сравнително малък град има 12 зали и за всички има клиенти. Преди там имаше само мъже, сега жените са повече от мъжете заради груповите занимания, които се предлагат. В по-малките обекти, където е по-евтино, има много ученици на 14 години и нагоре, което е радващо. Другата положителна тенденция е, че повече хора се интересуват от правилното хранене и разбират важността му. Като цяло огромният процент от посещаващите искат да свалят килограми и да влязат във форма. Бодибилдинг ентусиастите остават малцинство.

Това, че имате онлайн платформа, помогна ли Ви да преминете през пандемията?

По отношение на приходите те бяха на 25% от това, което изкарвах преди, но все пак е нещо. Пуснах реклама във Фейсбук и по този начин привлякох нови клиенти. Платформата позволява да се следят индивидуалните резултати и да се правят корекции в тренировъчния и хранителните режими, ако е наложително. Наблягахме на повече упражнения със собствена тежест, ластици, гирички и други пособия, които са удобни за домашно ползване. Всяко упражнение е записано на видео и човекът си го гледа и повтаря. Истината е, че по този начин не може да се постигне прогрес, но помага на човек да поддържа форма. Опитах чрез платформата zoom да правя и тренировки на живо, но нещо не се харесаха на клиентите, защото не е същото. Сега съм решил да преведа платформата на чужд език, за да се опитам да предоставям услугите си и извън страната.

Колко бързо навлизат технологиите в индустрията?

От една страна, са уредите в залите, като при тях трансформацията става постепенно. Постоянно се добавят нови машини за трениране на всевъзможни мускулни групи. Те се правят за удобство на трениращите, които не искат непременно да стават културисти. От друга страна, са дигиталните технологии. Сега в интернет има информация за всичко, но и това не е много добре, защото повечето хора четат това, което им е изгодно. Няма как да ядеш каквото и когато искаш и да постигнеш резултат. Участвам в един проект – изработване на платформа, достъпна на абонаментен принцип, чрез месечни такси, която е предназначена за САЩ и Канада. Ще се предлагат хранителни и тренировъчни режими, разбира се, но към видеата с тренировките ще се добавят и рецепти и видеа с начини на приготвяне на определени ястия. Мобилното приложение пък ще ви припомня в колко часа трябва да се храните, като ви показва най-близкия до вас ресторант, който предлага подходящо меню.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ