Китайските износ и внос продължават да растат през март

Поредно доказателство за силното възстановяване на втората по големина световна икономика от коронавирусната пандемия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 April 2021 10:10 >
Китайските износ и внос продължават да растат през март
Източник: Shutterstock
Китайският износ нарасна солидно през март за пореден месец, макар и малко по-слабо от очакваното, докато вносът достигна 4-годишен връх, което е поредно доказателство за силното възстановяване на втората по големина световна икономика от коронавирусната пандемия, която възникна преди малко повече от година. Това показват данни на китайската митническа администрация, публикувани във вторник.

През март експортът на Китай нарасна с 30,6% спрямо година по-рано, но при рекорден ръст от 154,9% през февруари и с 60% сумарно през първите два месеца на 2021 г,. докато пазарната осреднена прогноза беше за повишение с 35,5%. Макар и по-слаб от очакваното, растежът на китайския износ показва увеличаване на външното търсене с оглед на хода на ваксинацията срещу Covid-19 в световен мащаб и по-специално в някои водещи икономики като САЩ и Великобритания.

В същото време вносът в Китай скочи с 38,1% на годишна база при очаквания за малко по-скромен растеж с 23,3%. В резултат на това търговският излишък се сви през март до 13,8 млрд. долара при пазарна прогноза за позитивен търговски баланс от 52 млрд. долара. Износът в посока САЩ нарасна през март с 53,3%, докато американският внос в Китай скочи със 74,8%.

Данните сочат, че втората по големина икономика в света продължава да набира скорост. Говорител на митническото бюро, заяви на брифинг във вторник, че възстановяващата се световна икономическа и търговска активност стимулира износа на Китай през първото тримесечие, което е "добро начало" за годината. Разширяващото се фабрично производство, инвестициите и потреблението в Китай също стимулират вноса в страната, каза още той.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ