Австрия купува 1 млн. дози "Спутник V"

Германия също започва преговори за доставка на руската ваксина

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 April 2021 19:24 >
Австрия купува 1 млн. дози "Спутник V"
Източник: Gulliver photos/Getty images
Възможно е Австрия да купи 1 милион дози от руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", след приключването на преговорите между Виена и Москва, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, предаде ТАСС.

Според източници на руската агенция, Австрия очаква одобрението на ваксината от страна на Европейската агенция по лекарствата, но обмисля възможност да регистрира препарата самостоятелно.

Австрия е една от европейските страни, които както България, първоначално поръчаха най-големи количества от ваксината на AstraZeneca и впоследствие се оказаха засегнати от забавени доставки и съмнения за безопасността ѝ.

Германия иска да преговаря с Русия за евентуални доставки от ваксината "Спутник V", каза днес германският здравен министър Йенс Шпан, предаде ДПА. След като Европейската комисия реши да не подписва договори за ваксината от името на Европейския съюз, тогава Германия "ще преговаря с Русия двустранно", заяви Шпан пред обществената медия Ве Де Ер.

Руският фонд за преки инвестиции, който разпространява "Спутник V" в чужбина, потвърди, че се водят преговори с германското правителство за предварителен договор за покупка на ваксината, без да дава повече подробности.

Фондът заяви наскоро в Туитър, че би могъл да достави на Германия над 20 милиона дози от ваксината през третото тримесечие на годината, като добави, че "времето е от съществено значение".

Шпан подчерта, че първо трябва да бъде получено одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Някои германски провинции вече предприеха самостоятелни действия. Бавария подписа в сряда предварителен договор за 2,5 милиона дози от руската ваксина, а вчера примерът ѝ беше последван от Мекленбург - Предна Померания с възможност за 1 милион дози.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ