Къде е следващата епидемия?

Съществуват около 1,67 милиона вируси при бозайници и птици, около половината от които потенциално могат да бъдат предадени на хората - и по този начин да предизвикат нова пандемия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 April 2021 12:08 >
Къде е следващата епидемия?
Източник: Shutterstock
Прилепите са обичайните заподозрени за предаване на вируси от животни на хора.
Какви и колко вируси могат потенциално да се предават от животно на човек? Доста, както показва анализът на риска - например вирусът Predict_CoV-35, пише германското издание Süddeutsche Zeitung.

Вероятно всичко е започнало с ловец в Централна Африка, който е убил шимпанзе. Може би човекът е бил ранен докато се е борил с животното или пък кръвта на маймуната е попаднала върху него, докато е клал плячката. Във всеки случай, заедно с физиологичната течност на шимпанзето в тялото на човека е влязъл вирус. Този незабелязан момент се е случил преди около 100 години и по-късно промени съдбата на много хора. Предаването на вирус от животно на човек стана една от изходните точки на бъдещата СПИН пандемия.

Досега около 250 патогенни вируса са предадени на хората. Сред тях са причинителят на ебола, маймунска шарка, хепатит Е и MERS. И някъде, може би в дива гъсталак или в населени места с голям брой плъхове, във ферма или на претъпкан пазар, този сценарий винаги може да се повтори. Какви условия са благоприятни за него, учените са описали подробно в научното списание PNAS.

След интервюиране на 65 експерти по вирусология, епидемиология, екология и медицина, учени от Калифорнийския университет - Дейвис идентифицираха 31 фактора, които увеличават риска от предаване на вируса на хората. Те включват характеристиките на самия вирус. Например, опасността от нова епидемия се увеличава, когато вирусът вече е показал, че може да зарази хората и да се предава между хората. Рискът от предаване на вируса също се определя от свойствата на животните гостоприемници. Рискът нараства, когато вирусът циркулира в тялото на животни, които често са в контакт с хора, или когато животните гостоприемници са представители не само на различни видове, но и на различни групи животни, например , когато патогенът се открива както при гризачи, така и при примати. И накрая, факторите на околната среда също играят роля, например, когато много хора живеят в местообитанието на гостоприемни животни или нахлуват в тяхното естествено местообитание, асфалтирайки пътища в девствени райони, увеличавайки вероятността от нови контакти между хората и дивата природа, което може водят до сериозни последици.

Учените са оценили тези рискови фактори за близо 900 вируса, открити при животните, и са класирали риска от предаване на хора. Първото място е заето от причинителя на треската на Ласа. Той редовно причинява огнища на болести сред хората, които се заразяват главно чрез екскрементите на мишки, живеещи в полета и градински парцели в африканските региони.

Второто място е заето от Sars-CoV-2, но този вирус вероятно ще заеме първото място, когато се събере повече информация за свойствата му, предполагат учените. В момента липсват данни за животните гостоприемници (за момента основни заподозрени са прилепите или панголините).

Sars-CoV-2 принадлежи към семейството на коронавирусите, шест други членове на което вече са показали, че могат да заразят хората. Следователно не е изненадващо, че сред вирусите, свързани с най-голяма вероятност от нови епидемии има няколко други коронавируса, които учените идентифицират. На първо място е представител с условно име Predict_CoV-35. Този вирус се пренася от прилепи в няколко региона на Югоизточна Азия, включително животни, които живеят в близост до населени места или са уловени в техните местообитания.

Други кандидати за преход към хората са новите лисавируси, които включват например причинителя на бяс. Също така в горната част на списъка е вирусът Бомбали - еболавирус, открит преди няколко години при прилепите.

Общо се изчислява, че има около 1,67 милиона вируси при бозайници и птици, около половината от които потенциално могат да бъдат предадени на хората - и по този начин да предизвикат нова епидемия.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ