Ефективност от 170 лумена на ват

„Окта Лайт България“ АД се утвърждава на световните пазари като високотехнологичен и вертикално интегриран производител на светодиодно осветление

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 07 April 2021 10:05 >
Ефективност от 170 лумена на ват
Източник: Тони Тончев
Техническият директор на “Окта Лайт” Кирил Николов, пред машината на Siemens за монтаж на печатни платки в завода на компанията.
Текстът е публикуван в бр. 6 на сп. Business Global.

„Окта Лайт България“ АД е идеален пример за неголяма, но бързо развиваща се и високотехнологична българска компания, която работи главно за външни пазари, които имат подчертани изисквания към качеството. Тя е единственият производител в Европа на светодиоди. Има завод в гр. Годеч и офиси в София, Катар и Грузия. 

Бизнесът е семеен, началото му е положено от Илия Илиев и е развиван активно от сина му Веселин Илиев. Веселин е на 35 години, директор бизнес развитие и стратегически партньорства в компанията. Двамата с Кирил Николов, технически директор и също на 35, са двигателят на фирмата. 

„Идеята за „Окта Лайт България“ се роди през 2008 г., когато започна изготвянето на директиви на ЕС за интегриране на LED осветление“, споделя Веселин Илиев. Първоначално стратегически инвеститор в компанията е „Монбат“ АД, но партньорските взаимоотношения приключват преди повече от година и половина. „Помощта на „Монбат“ като мажоритарен акционер в прохождащите години на „Окта Лайт България“ АД е безспорна. Компанията успя да се развие от инвестиция „на зелено“  във вертикално интегриран производител на LED продукти с успешна реализация на 3 континента“, казва Илиев.

Първите две години са били чиста развойна дейност – усвояване на процеси и създаване на продукти. Паралелно се  развива търговската мрежа, упорито се печели доверието на чуждестранни контрагенти. Днес компанията разполага с над 12 000 кв. м производствена база в Годеч и повече от 150 души персонал. Българският пазар е едва 15 – 17% от обема на продукцията, тя се изнася главно в Близкия изток, в Северна и в Централна Европа. „Характеристиките на нашите продукти съвпадат с високите изисквания на тези, изискващи високо качество пазари“, казва техническият директор Кирил Николов. И обяснява, че обществените поръчки у нас са опорочени, защото на практика се реализират от подизпълнители, които често пренебрегват технически показатели за сметка на ценови. Ако продуктите на „Окта Лайт“ имат ефективност от 170 – 180 лумена на ват, то в България масово се използват китайски от 100 LM/W, но по-евтини. 

Все пак и в България фирмата е доказала предимствата си. Изградила е уличното осветление на община Елин Пелин, което осигурява икономия на електроенергия от 70%, както и на част от столичното улично осветление като подизпълнител. Нейни са проектите и реализацията на осветлението в сградите „Милениум център“ до НДК, столичното частно училище „Св. Георги“, магазините на „Теленор“, спортни комплекси в Кърджали и Русе, пешеходната зона Джумаята в Пловдив, няколко завода и др. 

„Дейността ни в ЕС е насочена предимно към Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, Великобритания и Скандинавския полуостров“, изтъква Веселин Илиев. Компанията е много успешна в Оман, ОАЕ, Кувейт, Саудитска Арабия и особено в Катар, където „Окта Лайт“ в началото на миналата година откри свой търговски офис. През последните 5 години продава добре и на ценово чувствителни пазари като Бангладеш, Шри Ланка, Ливан, Египет, Нигерия и Грузия. Към момента „Окта Лайт“ изнася в около 35 държави. 

„Работим на пазари от висок клас, с приоритет се ориентираме към български фирми като контрагенти и подизпълнители, но у нас има дефицит на такива от среден клас – или са много големи, или са много малки“, обяснява Кирил Николов трудностите на компанията на нашия пазар. Това е и една от причините „Окта Лайт“ все повече да задълбочава вертикалната интеграция на производството си. Включително да се заеме с праховото боядисване на изделията си, след като контрагенти трудно достигат еднакво качество на крайния продукт. 

Един от най-иновативните продукти на българската компания напоследък е уредът „Вентидот“, който предизвиква засилен интерес заради коронавирусната пандемия. Освен че осигурява осветление, реализирайки 60% икономия в сравнение със стандартен осветител, „Вентидот“ е първият продукт на пазара, който дава двойна здравна защита на потребителите: дезинфекция на въздуха чрез вътрешна циркулация и облъчване на въздуха с вграден мощен UVC източник, и стерилизация на повърхности чрез директно UVC излъчване от втори източник. Излъчването се прекъсва веднага щом бъде засечено каквото и да е движение в радиус от 4 метра. 

Вече са продадени над 200 мостри – от офиси на НАТО до учебни заведения в Русия. Към момента най-голям интерес има от страните от бившия СССР – за детски градини и училища.Какво предлага „Окта Лайт“

• Широк спектър от светодиоди, покриващи изискванията на съвременното осветление: високомощни диоди, средно и ниско мощни диоди, светодиодни матрици, цветни светодиоди и др.
• OEM и ODM доставчик на светодиоди и светодиодни модули и компоненти.
• Услуги в областта на асемблирането на електронни компоненти, включително извън областта на осветлението.
• LED осветители с голям брой приложения – интериорно, екстериорно, индустриално, улично осветление.
• LED ретрофити – лампи и тръби.
• Изготвяне на светотехнически проекти, замервания и одити.
Заводът в Годеч е оборудван с най-съвременна техника. Разполага с цех за производство на светодиоди, цех за автоматизиран монтаж на печатни платки, цех за монтаж на големи компоненти, зона за крайно асемблиране и пакетиране, цех за „Edge Lit“ осветители, цех за ритейл продукти (светодиодни крушки и тръби), лаборатории за фотометрични, електрически и колометрични измервания. Една крушка е готова за 3,5 секунди, една тръба – за 15 сек. Произвеждат се по 350 000 крушки и 75 000 тръби месечно. Фирмата произвежда под марката на голям световен производител. Бракът при светодиодите е под 0,5%.

В завода работят около 130 души, повечето са местни хора от Годеч. Разчита се особено на вътрешнофирмено обучение. Сред висококвалифицираните специалисти има и чужденци. Като Дмитрий от Санкт Петербург, който е специалист по оптикоелектроника и ръководи диодното производство. В компанията работи и съпругата му. Американец пък се занимава с част от търговските операции. Има и хора от Тайланд, Пакистан и Турция.

„Заплатите, които даваме, са конкурентни за Северозапада, а текучеството на кадри е под 3% на година“, казва Веселин Илиев. И добавя, че в следващите 18 месеца, следвайки заложената инвестиционна програма, компанията ще увеличи производствените си площи, ще развие нови продукти и услуги, ще постигне по-високо ниво на вертикална интеграция и ще увеличи производството. Оборотът за 2019 г. е 10 млн. лв., за 2020-а се очаква ръст от 15%. „Можеше да е с още 20% по-висок, ако отсрещните финансови институции бяха по-гъвкави във финансирането на международни проекти“, добавя Кирил Николов.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ