Covid-19 и витамин D: къде е истината

Добавката не е вредна, което не пречи да се използва в антиваксърски кампании

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 April 2021 16:16 >
Covid-19 и витамин D: къде е истината
Източник: Shutterstock
Рейчъл Шреър,
Би Би Си

Както Covid-19 потопи света, така и дезинформацията за това как да се отнасяме с него. Но понякога дезинформацията може да се развие дори около идеи, които имат известна истина - и това може да бъде най-трудният вид за справяне.

Защо витамин D?

Има много лечения, които са предложени за Covid-19. Хидроксихлорохин, ивермектин и витамин D - всички са, били, или в момента се изследват. Предпожението, че едно лечение може да бъде ефективно и след това установяването му, че не е при по-нататъшни изследвания, е част от нормалния научен процес. Но онлайн, ранни или нискокачествени изследвания могат да се споделят извън контекста. И объркването, което създава това, може да бъде използвано от хора, които популяризират теории на конспирацията.

Има някаква логика, поради която витамин D може да бъде полезен при лечение или предотвратяване на Covid. Той играе роля за имунитета и вече се препоръчва на всички в Обединеното кралство да приемат добавката през зимата, като на тези с по-висок риск от дефицит на витамин D се казва да я приемат целогодишно. Досега нито едно изследване не е показало достатъчно убедителен ефект в подкрепа на по-високи дози за предотвратяване или лечение на заболявания - въпреки че това не означава, че това няма да се промени в бъдеще.

Трябва ли да започна да приемам витамин D?

Разбираемо, че приемът му е възприет като съвет онлайн от мнозина. И все пак някои отиват ​​много по-далеч, като предполагат из форумите на Reddit, че правителствата "бегло споменават" ефективността на витамин D, а вместо това се фокусират върху "ваксините и полицейщината"; или твърдението, че витаминът се пренебрегва, защото Световната здравна организация е „на заплата при Big Pharma“.

Но правителствата прилагат и други евтини, ефективни и вече доказани лечения като дексаметазон. А самите добавки също са многомилионна индустрия.

Какво казват проучванията?

Много проучвания показват връзка между резултатите от витамин D и изхода от Covid, но доказателствата са до голяма степен наблюдателни - разглеждат какво се случва с хора с по-високи и по-ниски нива на витамин D без да се следят други фактори.

Това не е „златното“ стандартно доказателство - нуждае се от контролно проучване на случаен принцип, при което на хората се дава лекарство или плацебо, така че учените да са наясно, че резултатът се дължи на лечението.

Наблюдаващите проучвания показват, че някои групи са по-склонни да имат дефицит на витамин D и да се заразят от Covid - възрастни хора, хора със затлъстяване, хора с по-тъмна кожа (включително чернокожи и южноазиатци).

Възможно е дефицитът да е причината тези групи да са изложени на по-висок риск или да има други здравни и екологични фактори, причина за спада в нивата на витамин D и по-голямата чувствителност към вируса.

Националната здравна служба на Великобритания препоръчва на хората с тъмна кожа, „например хора с африкански, афро-карибски или южноазиатски произход“, да обмислят приема на добавка с витамин D „през цялата година“.

Нивата на витамина също могат да паднат като последица, а не като причина за заболяване.

Ще можем да изолираме витамин D като причина само чрез провеждане на правилно проведени рандомизирани контролирани проучвания като това, което се провежда в момента в Лондонския университет "Куин Мери".

Испански изследвания

Една конкретно изследване на Барселонския университет привлече вниманието, твърдейки, че е точно този тип проучване. В него се предполата, че витамин D има зашеметяващ успех, с 80% намаляване на приема в реанимация и 60% спад на смъртните случаи от Covid.

То беше широко разпространено онлайн, но беше оттеглено поради "опасения относно описанието на изследването", а сп. Lancet сега започва неговото разследване.

Оттеглянето не е споделено по начина, по който е беше разпростраенно оригиналното изследване.

Витамин D е бил даван в цели отделения, които често се грижат за пациентите въз основа на това колко са болни, а не на случайно разпределени отделни лица. И пациентите от Covid в проучването, които са починали, са имали коренно различни начални нива на витамин, което предполага, че на първо място са били по-зле.

Консервативният депутат Дейвид Дейвис, който призова в парламента добавките с витамин D да бъдат въведени в болниците, каза пред Би Би Си, че въпреки оттеглянето, той смята, че проучването все още показва, че витамин D е важен и твърди, че правителството трябва да финансира повече изследвания върху него.

Аурора Балуха, анестезиолог и лекар за критични грижи в Испания, която направи преглед на проучването в Барселона за Lancet, преди да бъде оттеглено, заяви, че "екстремният" ефект, открит в статията, "никога не е открит" при рандомизирано контролирано проучване, което го прави много вероятно да е резултат от пристрастия.

Тя каза, че въпреки че дефицитът на витамин D е „добре установен рисков фактор“ сред хората, които умират в интензивно лечение, „добавките с витамин D сами по себе си не винаги успяват да намалят риска от тези пациенти“.

Д-р Балуха обяснява, че дефицитът често се причинява от нещо много по-дълбоко, като недохранване или бъбречна недостатъчност, а не че дефицитът на витамин D води до смъртта на пациентите.

Каква е вредата?

Когато твърденията се вписват в мирогледа на хората - например, че "естествените неща не могат да ви навредят“, обяснява проф. Сандър Ван дер Линден, социален психолог Кеймбриджския университет, - това ги прави по-склонни да бъдат споделени. 

Въпреки, че онлайн пространствата на природното здраве и алтернативната медицина и на хората, които са идеологически антиваксъри, са различни, те могат да се припокриват.

Антиваксeрите са „плътно свързани с други теми - религия, билкова и алтернативна медицина, екологичната общност“, казва проф. Ван дер Линден.

Това означава, че те могат да споделят теми, които ще се пресичат с интересите на хората в тези общности и ще разпространяват съобщение, че например „не ви е необходима ваксина, можете просто да приемате витамин D“, без това да бъде открито сигнализирано на потребителите че е антиваксърско, когато се появи в тяхната емисия, обяснява той.

Витамин D е относително безопасен (въпреки че малко медицински интервенции са напълно безрискови, особено при високи дози), така че може да не изглежда най-вредната дезинформация.

Опасността, обяснява проф. Ван дер Линден, е, когато хората предполагат, че добавката е чудодейно лекарство и трябва да бъде алтернатива на ваксините, маските и социалното дистанциране.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ