Velux Group ще работи за пълна въглеродна неутралност до 2030 г.

Schneider Electric ще консултира компанията по създаването на мрежа от дългосрочни доставчици

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 April 2021 14:07 >
Velux Group ще работи за пълна въглеродна неутралност до 2030 г.

Най-големият производител на покривни прозорци в света Velux Group, ще си партнира с Schneider Electric в дългосрочно сътрудничество за закупуване на енергия от възобновяеми източници, така че до 2030 г. компанията да постигне пълна въглеродна неутралност. Schneider Electric ще консултира целия процес по сключване на редица споразумения за разработването на нови проекти за възобновяема енергия в цяла Европа. 

 

Целта на Velux Group е да постигне снабдяване с електрическа енергия от 100% възобновяеми източници, и дори да формира излишък, който да предоставя на електропреносните мрежи за дистрибуция към други потребители.

Освен в тази насока, Velux работи и за намаляване наполовина на въглеродните емисии в бизнеса си по цялата веригата на доставките, дистрибуцията и до края на жизнения цикъл на продукта (Обхват 3) до 2030 г. Друго усилие на компанията е да компенсира целия си исторически въглероден отпечатък – датиращ от основаването ѝ през 1941 г. Това ще стане чрез проекти за опазване на горите, установени и управлявани от Световния фонд за природата (WWF). Стратегическата цел на компанията е да стане напълно и завинаги въглеродно-неутрална (Lifetime Carbon Neutral ) до 2041 г.

Бъдещите споразумения, ще са дългосрочни и ще предвиждат закупуване на енергия при фиксирана цена. По този начин трябва да се реализират несубсидирани проекти за възобновяема енергия в страните от ЕС, като „чистата“ енергия ще се добавя към мрежата, заменяйки тази, добивана с използването на изкопаеми горива.

„Планетата е изправена пред кризи, в които са застрашени както природата, така и климатът, и затова се ангажираме твърдо да вложим своите усилия за постигане на по-устойчиво бъдеще“, изтъкна Йорн Нойберт, старши вицепрезидент по доставките във VELUX Group. „Горди сме, че сме сред първите компании в света – и първата компания в строителната индустрия, които поемат отговорност както за минали, така и за бъдещи въглеродни емисии, и са решени да постигнат постоянна въглеродна неутралност“, допълни той.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ