Колко зле е бюджетът

Дефицитът само за първото тримесечие е 656 млн. лв.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 April 2021 13:24 >
Колко зле е бюджетът
Още миналата есен, когато правителството приемаше бюджета за тази година, беше ясно, че си залага нереалистично оптимистична цел за дефицит от 4.8 млрд.лв, което е 3.9% от БВП. Това започна да става ясно още с данните за изпълнението на бюджета към първото тримесечие на годината, като по предварителна информация на Министерство на финансите, ще има бюджетен дефицит от 656 млн. лв.

Сумата е равна на 0.5% от очаквания брутен вътрешен продукт и не е голяма. Няма да бъде нещо страшно и ако се направи обикновена екстраполация и се допуснат четири тримесечия с подобен дефицит. Така накрая той би бил 2.6 млрд. лв. или 2% от БВП. Тоест, дори по-малко от плана.

Това, което буди притеснение, е че всяка година през четвъртото тримесечие държавата харчи ударно, и тези разходи в огромната си част отразяват задължения, натрупани през годината (главно плащания по изпълнени обществени поръчки). Така по традиция размерът на месечните държавни разходи в последните месеци на годината е двойно по-голям в сравнение с тези през първите девет месеца на годината. Следователно, и четвъртото тримесечие само по себе си по традиция завършва с дефицит. През миналата година той беше 4.3 млрд. лв., а година по-рано – когато нямаше криза, дефицитът за последното тримесечие бе 2.3 млрд. лв.
 
Всичко това повдига въпрос колко големи ще са разходите на държавата в края на годината и дали, след като се изпълнят, ще са в границите на дефицита, който правителството си залага. Засега липсва и информация колко сериозни са забевените държавни плащания към физически лица, които са работили в молове, ресторанти, питейни заведения и други обекти, които затвориха от края на ноември.

Макар държавата да изглежда безупречна с едва 190 млн. лв. просрочени задължения в края на миналата година (общо правителството и общините), много хора не си получиха обзщетенията, защото системата не бе създадена и трябваше да чакат до януари и февруари. Не е ясно и дали забавените обезщетения за компенсиране на бизнеса се броят като просрочени, или просто ще влязат в отчета като редовни разходи през тази година.

Практиката на ГЕРБ за всички 11 години управление, е да бавят разплащанията до последно. ПРез миналата година това означаваше, че за първит девет месеца разходите бяха 31 млрд. лв., а за последнит три месеца те стигнаха 17 млрд. лв.

Така най-вероятният сценарий е, сегашният бюджет да се прилага до края на пролетта, а следващото управление да го актуализира с по-конкретни и точни допускания. Все пак, не трябва да се забравя и че през 2013 година (единствената, в която ГЕРБ практически не управляваха), коалицията на БСП и ДПС актуализира бюджета, защото се налагаха мерки за стимулиране на икономиката. Крайният резултат бе раздвижване, което се ускори през 2014 г. и осигури инерция в икономиката през целия втори мандат на ГЕРБ. Днес обаче отново няма мерки за раздвижване на икономиката и е много вероятно такива да се предложат от едно ново правителсво. А това най-често означава и допълнителни разходи, които вървят с раздуване на дефицита.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ