Поне един от обвинените в шпионаж остава арестуван

Друг е пуснат под гаранция след като направил пълни самопризнания

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 March 2021 18:54 >
Поне един от обвинените в шпионаж остава арестуван

Поне един от обвиняемите за шпионаж в Полза на Русия ще остане за постоянно в ареста, съобщи Националното радио. Това е Петър Петров, за когото един от съдебните състави, гледащи мерките за неотклонение, е уважил искането на Прокуратурата за постоянен арест. Той е заместник-директор на Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в Министерството на отбраната. Според адвоката му Петър Петков, доказателства, че е изнасял класифицирана информация няма и затова най-тежката мярка ще се обжалва пред следващата инстанция.

Точно обратното мнение застъпи военният прокурор Стоян Лазаров, който лаконично коментира, че доказателствата срещу групата за шпионаж за многобройни. Затова и прокурорите внесоха пет отделни искания за постоянен арест.

Другите, за които се чака решение, са завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в Народното събрание, действащ служител на Военното разузнаване, както и бивш ръководен кадър там, за когото се предполага, че става дума за наречения от Прокуратурата "резидент", и гражданско лице (термин използван за цивилни служители в Министерство на отбраната – бел.ред.), описание зад което може да бъде разпозната съпругата на резидента, за която стана ясно, че е с българско и руско гражданство. За нея се твърди, и че е била връзката между съпруга си и служител на Руското посолство.

За един от обвиняемите няма искане за постоянен арест, защото той е съдействал на разследващите, направил е пълни самопризнания и е освободен срещу парична гаранция, допълва националното радио.

 

Очакват се още решения на съда

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ