Прокуратурата обяви, че е задържала група за шпионаж в полза на Русия

Обвинени са шестима бивши и действащи военни

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 March 2021 13:17 >
Прокуратурата обяви, че е задържала група за шпионаж в полза на Русия
Главният прокурор поздрави в Туитър колегите си за акцията с цитат от ген. Колев, в който се казва за руснаците „ще ги бием и гоним“.
Действащи военни и разузнавачи са задържани за извършване на шпионска дейност в полза на Русия. Задържан е и бивш разузнавач, който в момента ръководи секретното деловодство на Народното събрание, съобщиха от прокуратурата. 

Подробности  бяха съобщени на брифинг в присъствието на главния прокурор Иван Гешев.

Бяха излъчени аудио и видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства.

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване” – условно ще го наречем Резидент, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Завършил е разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Основната задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна.

В групата за шпионство участва и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства.Прокуратурата пусна запис между Резидента и неговата съпруга. Пуснато бе и видео как съпругата на Резидента влиза в сградата на руското посолство. Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, всички са имали разрешение са достъп до класифицирана информация до НАТО, ЕС и България. Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от Министерството на отбраната, основните му задължения са свързани с планиране. Вторият е действащ служител в служба „Военно разузнаване”. Третият е действащ служител също от „Военно разузнаване”, той неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на военните ни контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на служба военно разузнаване, бил е командирован като секретар, военно аташе, и аташе по отбраната.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени час и място, съобщи още Милева.

По думите на Иван Гешев съществен принос към неутрализирането на групата са имали двама души – министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на „Военно разузнаване“ полковник Велко Атанасов.

До този момент обвиняемите лица са общо 6, като предстои да бъдат изправени пред съда за гледане на постоянната им мярка за неотклонение. Един от тях обаче се е опитал да избяга, но е бил задържан в близост до сградата нa руското посолство. За шпионаж Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години, доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ