Ивайло Калфин стана първият българин, който оглавява европейската агенция

Бившият вицепремиер беше избран за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 March 2021 11:51 >
Ивайло Калфин стана първият българин, който оглавява европейската агенция
Бившият вицепремиер Ивайло Калфин беше избран за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд с убедително мнозинство по време на заседанието на управителния й съвет в петък. Новината бе съобщена от българското Министерство на труда и социалната политика, което от името на правителството е подкрепило кандидатурата му.

Фондацията е агенция към Европейската комисия, която развива своята дейност от ирландската столица Дъблин.

Нейна основна дейност са проучванията в областта на условията на труд и качеството на живот, както и разпространението на знания, с които подпомага разработването на политики в социалната сфера, труда и заетостта.

Ивайло Калфин е икономист, бивш член на Европейския парлмент, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в кабинета “Борисов 2”. Преди това той бе външен министър в правителството на Сергей Станишев, а през 2011 г. участва в президентските избори като кандидат на БСП.

След края на мандата му в Европейския парламент той бе назначен за съветник на еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер в предишния състав на Европейската комисия.

EURACTIV припомня, че преди две години България отказа да подкрепи с гласуване номинацията на Ивайло Калфин за шефския пост в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), макар че той имаше реални шансове да спечели конкурса. В крайна сметка липсата на явна подкрепа от София успя да спре Калфин, който има отлична репутация в европейските институции. Българинът остана на второ място след финландеца Виле Итала, който бе назначен.

Сега правителството подкрепи Калфин, въпреки че той е един от най-ярките критици на икономическата политиката на управляващите.

Пред EURACTIV Калфин разказа, че процедурата по избора е продължила година и половина. Имало е седем етапа на отсяване на кандидатите.
 
“В последния етап и в конкуренция с още двама кандидати, спечелих още на първи тур 74% от гласовете на Управителния съвет, който се състои от 84 члена. Благодарен съм на подкрепата на правителството, на КНСБ и на Българската стопанска камара, както и на Асоциацията на индустриалния капитал в България за категоричната подкрепа. Европейската фондация е най-старата агенция на ЕС, която се управлява на тристранен принцип. Тя предоставя ценна информация, когато се вземат решения, свързани с пазара на труда, социалната политика, условията на живот. Надявам се и България да се обръща по-често към тези знания”, каза първият българин, оглавил европейска агенция.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ