Европейската заповед за арест, издавана от България, е невалидна

Без извънредно свикване на парламента, вакуумът ще продължи поне до април

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 March 2021 16:53 >
Европейската заповед за арест, издавана от България, е невалидна
Европейската заповед за арест, издавана от Прокуратурата на Репулика България е невалидна, реши Съдът на Европейския съюз. Причината е, че при издаването й не се осигурава възможност за справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава. Това би изисквало съдът да се запознае и да я потвърди, както и да има възможност издирваният гражданин да може да обжалва преди предаването му на българските власти, след като бъде задържан зад граница.

Това решение касае много хора, които в момента са издиравни на база на такава заповед за арест. Което е по-важно, в момента в България няма действащ парламент, който да промени законодателството и да възстанови валидността на заповедите за арест, като въведе съдебен контрол и тя да съответства на европейските стандарти за правата на човека и процесуалните действия.

Бизнесменът Васил Божков използва решението на Европейския съд за да нападне прокуратурата през своята фейсбук страница. "Още вчера Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates' Court) в Лондон е прекратил всички дела от България, образувани от Иван Гешев и неговите предшественици по европейски заповеди за арест. Определени са като "негодни. Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и на мен и връчена на назначен от Каскета служебен защитник. Дори и да има такава заповед, тя вече е негодна. Като Иван Гешев", казва коментарът на неговата стена.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ