"Интернешънъл Пауър Съплай" АД привлече инвестиция от 6,5 млн. лева

Финансирането е осигурено от Фонда за капиталови инвестиции към ББР

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 March 2021 12:27 >
"Интернешънъл Пауър Съплай" АД привлече инвестиция от 6,5 млн. лева
Александър Рангелов от Интернешънъл Пауър Съплай и Николай Димитров от ББР се поздравяват с подписването на договора.
Българската компания Интернешънъл Пауър Съплай АД (IPS), ръководена от Александър Рангелов, подписа на 1-ви март договор за инвестиция от 6,5 млн. лева. Финансирането се реализира от Фонд за капиталови инвестиции АД (ФКИ) под формата на увеличение на капитала. Средствата са предназначени  за научно-изследователска и развойна дейност, създаване на структури и разширяване на дейността на IPS в Близкия изток и САЩ.

IPS разработва високотехнологични системи за децентрализирано електрифициране в отдалечени и труднодостъпни райони, както и умни мрежи в райони с изградена електропреносна мрежа. Най-често секторите на приложение са нефто- и газодобив, енергетика, отбрана, телекомуникации, земеделие, умни мрежи и домакинства. Ключова за компанията е технологията EXERON, която IPS разработва в продължение на десетилетие, след което патентова в САЩ и редица други държави. EXERON предоставя цялостно умно решение за независимо, децентрализирано електрозахранване за специфични по вид обекти и селища, като добива енергия от възобновяеми източници, управлява различни технологии за съхранение на енергия, и интелигентно разпределя мощностите към различни по вид товари и консуматори.

IPS има работещи системи в 58 държави, като основния фокус през последните години са пазарите в Близкия изток, където компанията има партньорски отношения със знакови клиенти като Saudi Aramco, Saudi Telecom и МВР на Кралство Саудитска Арабия, Abu Dhabi Police и Dubai Police в Обединени Арабски Емирства и др. IPS има споразумение за стратегическо партньорство с TAQNIA (собственост на Публичния Инвестиционен Фонд (PIF) на Саудитска Арабия) и e ексклузивен партньор на Кралство Бахрейн за националната програма за ВЕИ и умни мрежи.

През 2015 г. IPS набира финансиране от 4 млн. лева от фондовете за дялови инвестиции - родния BlackPeak Capital и американския PostScriptum, а през 2017 г. привлича още 20 млн. лева от гръцкия индустриален холдинг Mytilineos. През 2019 г. в Сан Франциско Александър Рангелов успешно преминава през селекционния процес на Endeavor и е приет в глобалната предприемаческа мрежа на организацията.

Финансовият, правен и технически анализ по настоящата инвестиционна сделка е реализиран от PwC, а юридически консултант е Адвокатско дружество „Карастоянов, Митков и партньори“.

„За нас е привилегия да имаме подкрепата на държавния Фонд за капиталови инвестиции в нашата акционерна структура. Инвестицията ще изиграе ключова роля в експанзията на компанията в САЩ и Близкия изток, както и ще ни позволи да продължаваме да влагаме средства в научно-изследователска и развойна дейност, което ще осигури най-добро конкурентно предимство на международните пазари. Всички развити държави имат собствени инвестиционни фондове, които инвестират средства в родни високотехнологични компании, които са много важни за бъдещото ускорено развитие на местните икономики. Сигналът, който даваме в момента на нашите чуждестранни партньори и клиенти е ключов и показва отношението на държавата към българската компания, което от своя страна изгражда изключително доверие. Вече получихме и поздравления за сделката от Публичния Инвестиционен Фонд (PIF) на Саудитска Арабия и държавния фонд на Бахрейн, които добавят, че ще разчитат още повече на IPS за по-мащабно ангажиране на местния пазар.  Благодаря на Фонда за доверието, както и на Ендевър България за активното съдействие за реализирането на сделката.” – сподели Александър Рангелов, Изпълнителен директор на IPS.

„Фокус на Фонда за капиталови инвестиции са компаниите с установен бизнес модел, на които е нужна онази допълнителна подкрепа, която да ги направи по-конкурентни, по-бързо растящи, или пък да ускори експанзията им на нови пазари. Фондът подпомага екосистемата на дялови инвестиции в страната чрез развиване на партньорства и възможности за ко-инвестиции с други фондове за дялово финансиране. Следвайки точно тази стратегия подкрепяме IPS, компания доказала потенциала си на международните пазари и достигнала настоящия етап от своето развитие, и с помощта на институционалните инвеститори, участващи вече в капитала й.“ - коментира Николай Димитров, председател на Съвета на директорите на ФКИ и Изпълнителен директор на ББР
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ